Masentunut Kaarina: Apu löytyi luonnosta

Kaarina on kamppaillut pitkäaikaistyöttömyyden laukaiseman masennuksen kourissa. Oma Kalaämpäri -hanke tarjosi hänelle mielekästä tekemistä ulkoilmassa, muiden ihmisten parissa.

Kaarina sairastui masennukseen pitkään jatkuneen työttömyyden johdosta. Aktiivinen työnhaku tuotti lähinnä satunnaisia pätkätöitä, jos niitäkään.

− Kohtasin työnhakijana selkeää ikärasismia. Töihin palkattiin etupäässä nuoria ihmisiä. Minulla on lisäksi selkäongelmia, jotka vaikuttavat siihen, millaisia töitä pystyn tekemään, Kaarina kertoo.

Kaarina kokeili hoitaa masennustaan terapialla, mutta lopetti käynnit kesken.

− En kokenut keskusteluapua omalla kohdallani hyödylliseksi. Ei myöskään halunnut turruttaa itseäni lääkkeillä.

Kaarina seurasi samassa tilanteessa olevia ihmisiä ja pani merkille, että moni masentunut kaipasi liikkumista ja konkreettista käsillä tekemistä.

− Koin itseni oman tilanteeni myötä yksinäiseksi. Aloin vetäytyä yhä enemmän omiin oloihini, Kaarina kuvaa työyhteisöstä ulkopuolelle jäämisen vaikutuksia.

Voimaa ulkoilusta porukalla

Kaarina on aina liikkunut mielellään luonnossa. Viime vuonna hänen korviinsa kantautui tieto Oma Kalaämpäri -nimisestä hankkeesta.

− Pitäisiköhän minunkin lähteä viimein ihmisten ilmoille, Kaarina havahtui pohtimaan.

Omissa oloissaan viihtynyt nainen uskaltautui mukaan opastetulle pilkkireissulle. Toiminta imaisi mukaansa.

− Ulkoilu raittiissa, aurinkoisessa ilmassa, muiden ihmisten seurassa, antoi voimaa. Pilkkireissujen ohessa omaksuin myös asioita kalastuksesta.

Suhde muiden kuntoutujien kanssa pysyi tuttavallisella tasolla, mutta ei se haitannut Kaarinaa.

− Retkillä puhuimme lähinnä päivänpolttavista asioista, ja hyvä niin. En normaalistikaan päästä ihmisiä helpolla lähelleni. Omia taustoja ja ongelmia ei jaksa käydä aina vaan uudelleen läpi, Kaarina toteaa.

Mielekäs tekeminen tärkeää

Pilkkimisestä on muodostunut hankkeen myötä Kaarinalle mieluisa harrastus. Hän osallistuu edelleen yhteiseen toimintaan.

− Oloni on kohentunut sen jälkeen, kun päätin alkaa hoitaa itse itseäni. Mieli on virkeämpi, kun on mielekästä tekemistä. Pienikin retki luontoon piristää, Kaarina sanoo.

Kaarina on yhä vailla töitä, eikä hän jaksa enää uskoa asian siitä muuksi muuttuvan.

− Ei näillä eväillä enää työmarkkinoille pääse. Nyt pystyn kuitenkin pitämään mielialaa yllä omin konstein. Ulkona liikkumisen ohella saan voimaa käsitöistä ja maalaamisesta.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja