Masennuksesta toipunut huippukävelijä Aku Partanen nauttii uudesta tilanteestaan: "Se on pidemmän päälle raskas tapa elää"

Huippukävelijä Aku Partanen harjoittelee saunalämpötiloissa Pariisin olympialaisia varten – näin toimii kävelysauna 4:57
Huippukävelijä Aku Partanen harjoittelee korkeaa ilmanalaa simuloivissa oloissa Pariisin olympialaisia varten.

Aku Partanen, 30, sai ison piristysbuustin peruskuntoharjoitteluun Tokion olympiakisojen yhdeksännestä sijasta. Partanen uskoo, että lyhyemmät matkat sopivat hänelle erinomaisesti. Uran on tarkoitus jatkua vielä kahden olympiadin ajan.  

Partanen oli yksi Tokion kisojen suomalaisonnistujista. Potentiaali on ollut tiedossa jo pitkään, mutta Sapporon kaduilla kävellyssä kisassa hän sai itsestään kaiken irti.

Mieliala on ollut korkealla koko syksyn.  

– On ihan eri fiilis lähteä uuteen kauteen, kun ei ole mitään mistä pitäisi päästä yli. Usein tässä vaiheessa on ollut jotain nieleskelemistä, Partanen sanoi MTV Urheilun haastattelussa.  

Dohan MM-kisakävely 2019 päättyi keskeytykseen, eikä Partanen päässyt ulosmittaamaan todellista tasoaan.  

– Nyt näen konkreettisesti missä maailman terävin kärki menee.  

Matkojen lyhentyminen sopii 

Kilpakävelyn luonne muuttuu oleellisesti, sillä Tokiossa käveltiin viimeisen kerran 50 kilometrin ”tappomatka”. Vastaisuudessa arvokisoissa kävellään 20 kilometriä ja 35 kilometriä.  

– Minulla on hyvät nopeusominaisuudet, joten matkojen lyhentymisen pitäisi sopia minulle hyvin. Se on tuonut motivaatiota ja uudenlaista ärsykettä.  

Peruskuntoharjoittelukin on muuttunut. Aiemmin lauantain kovatahtinen 40 kilometrin harjoituslenkki määritti koko treeniviikkoa, sillä täysi palautuminen kesti 2–3 päivää. Nyt harjoitteet ovat lyhyempiä ja tehollisesti kovempia.  

Vanha kävelymaailma oli kova, sillä 50 kilometrin kisoja ei pystynyt vetämään kuin pari vuodessa.  

– Aika karua todeta 50 kilometrin kisan jälkeen, että ensi vuonna sitten taas uudelleen.  

Partanen aikoo kävellä molemmat matkat sekä EM- että MM-kisoissa.  

Vielä kahdet olympialaiset 

Partasen iso tähtäin on vuoden 2024 Pariisin olympiakisoissa. Hän aikoo olla mukana vielä Los Angelesissa 2028.  

– Brisbanen kisat taitavat olla jo liikaa, Partanen naurahtaa.  

Treenikilometrejä on paljon edessä, mutta motivaatiokin on kohdallaan. Partanen tuli julkisuuteen olympialaisten jälkeen ja kertoi henkisistä ongelmistaan.  

Nyt kaikki on kuitenkin kunnossa.  

– Tulin itse asiassa juuri urheilupsykologilta. Kerroin hänellekin miten onnellinen olen nykytilanteesta.  

Partanen sanoi olleensa aiemmin liian ankara itselleen ja määritelleensä minäänsä liikaa urheilun kautta. Urheilu on nyt hänelle terve tapa purkaa kunnianhimoa.  

– Kuulostaa kliseeltä, että tuollaiset vastoinkäymiset tekevät vahvemmaksi, mutta niin sen koen.  

– Julmuus itseä kohtaan toi ehkä hetkellisesti kehitystä, mutta se on pidemmän päälle raskas tapa elää. Olen edelleen vaativa itselleni, mutta tietyllä tavalla myös armollinen.  

Lue myös:

    Uusimmat