Martat opettavat vangeille arjen taitoja – "Kananmunan paistokin voi olla ihan utopiaa"

Martat opettavat vangeille arjen taitoja - Mistä on kyse? 4:03
Martat opettavat vangeille arjen taitoja – tästä on kyse

Monilla vangeilla on vaikeuksia sopeutua niin sanottuun normaaliin elämään, koska heidän ei tarvitse telkien takana juurikaan käyttää arjen taitoja. Marttojen kursseilla vangeille opetetaan muun muassa ruuanlaittoa, jotta vapauteen pääsy jälkeen ei edes maha kurni.

Martat ovat jo yli kymmenen vuotta järjestäneet vangeille Arki sujuvaksi -kursseja, joilla opetetaan ruoanlaiton lisäksi esimerkiksi kodinhoitoa, hygieniaa, raha-asioita ja sosiaalisia taitoja.

Hanna Pikkarainen on opettanut vankeja Uudellamaalla eri vankiloissa noin 11 vuotta.

Hän kertoo, että osalla vangeista esimerkiksi ruuanlaittotaidot ovat hallussa täydellisesti, mutta osalla olisi paljonkin opittavaa.

– Jokaiselle löytyy jotain, eli voidaan saada lisää arjen sujumiseen, Pikkarainen kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Pikkarainen korostaa sitä, että arjen taidot – hyvä syöminen, kodinhoidon teemat, pyykinpesu, siivous ja perustalousasiat – ovat peruspilareita, joiden avulla voi pärjätä siviilissäkin.

"Enemmän mä tykkään siitä, että mulle tehdään ruokaa"

Ruuanlaittoa Pikkaraisen kurssilla harjoittelemaan päässyt Arto kertoo yllättyneensä joutuessaan kokkailemaan, mutta on lopulta tyytyväinen tilanteeseen.

– Vähän vaihtelua päiviin – ja vähän vaihtelua ruokaankin.

Arto kertoo tekevänsä ruokaa itse silloin tällöin.

– Mutta enemmän mä tykkään siitä, että mulle tehdään ruokaa, Arto naurahtaa.

Joillakuilla opiskelu alkaa ihan alkeista.

– Täällä vankilaissa sen huomaa, että aika moni ei osaa yksinkertaistakaan asiaa. Vaikka kananmunan paistokin voi olla ihan utopiaa, kurssilainen Sami arvioi.

"Että olisi puhtaita vaatteita, jotka laittaa päälle"

Pikkarainen kertoo, että Marttojen kursseilla on tarkoitus paitsi antaa oppeja, jotka jäävät muistiin ja käytäntöön, myös kipinää tekemiseen.

– Että esimeriksi kasvissyönti, pesuaineiden oikea valikointi tai muut kotihommat eivät olekaan niin vaikeita tai vastenmielisiä asioita. Uskon, että sieltä vähintäänkin sitä kipinää jää.

– Arjen taidot ovat iso peruspilari elämässä, että on jotain syötävää, mielellään maukasta ja ravitsevaa, on puhtaita vaatteita, joita laittaa päälle, ehkä ne puhtaat lakanat, joihin käydä nukkumaan. Ja kotikin jonkin sortin järjestyksessä, ettei tule tapaturmia siksi, että kaikki on hujan hajan. Sen puolesta tässä on ilo tehdä töitä.

 

Lue myös:

    Uusimmat