Martan ohjeet: Säilytä ja huolla vaatteet oikein

Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku neuvoo, miten vaatteita pitää säilyttää ja pestä, jotta ne säilyisivät mahdollisimman pitkään käyttökelpoisina.

– Suomessa on se ongelma, että meillä on neljä vuodenaikaa, mutta vain vähän säilytystiloja. Kausivaatteet pitäisi aina laittaa säilöön, kun niitä ei käytetä, Teija Jerkku sanoo.

Lisää tilaa saa taiottua esimerkiksi vakuumipusseilla.

– Kun niistä puhaltaa ilmat pois imurilla, vaatteet saa mahtumaan todella pieneen tilaan.

Muovipussi tai ulkovarasto ei sovi kaikille vaatteille

Monet työntävät kesävaatteet talveksi muovipusseissa vaikka ulkovarastoon.

– Nahkaisia tai mokkaisia vaatteita ei saa säilyttää muovipusseissa, sillä ne ovat materiaaleja, joiden täytyy päästä hengittämään.

Ulkovarastokaan ei ole vaatteille paras mahdollinen säilytyspaikka.

– Ainakaan paremmat villavaatteet, turkit ja arvotekstiilit eivät kuulu sinne. Pahvilaatikkoon laitetut kengät ovat ihan ok, jos ei ole pakkasta. Lähtökohtaisesti kylmässä varastossa säilyvät hyvin kuitenkin muut kuin tekstiilit: puutarhakalusteet, pulkat ja lelut, Jerkku sanoo.

Pese eri materiaalit erikseen

Talven jälkeen säilössä olleet vaatteet pitää huoltaa ja pestä. Vaatteiden hoito-ohjemerkintöjä kannattaa noudattaa, muuten vaatteet voivat kutistua tai värit haaleta.

– Esimerkiksi villa ei kestä kuumaa: jos sitä pesee 60 asteessa, vaate kutistuu taatusti.

Puuvillaiset vaatteet voi sen sijaan useimmiten pestä rauhallisin mielin myös kuudessakympissä. Lämpötila kannattaa tarkistaa hoito-ohjeesta.

– Vain kevyesti likaiset puuvillavaatteet saattavat puhdistua jo 30 asteessa, mutta esimerkiksi hiki ei vielä siinä lämpötilassa lähde, Jerkku sanoo.

– Nykyisin urheiluasuissa usein käytettävät mikrokuidut puhdistuvat matalammissakin lämpötiloissa.

Haalistuneet farkut kirkkaiksi

Entä onko mitään tehtävissä, jos vaatteiden värit ovat jo päässeet haalistumaan?

– Pesukoneeseen voi laittaa tekstiiliväritabletteja. Ne toimivat hyvin varsinkin haalistuneisiin mustiin, harmaisiin tai sinisiin puuvillafarkkuihin. Kaikkiin tekokuituihin ne eivät välttämättä tartu, Jerkku kertoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat