Martan kätevät vinkit: Näin säilöt oikein

Hyvin säilötyistä elintarvikkeista on iloa läpi vuoden.

Säilömiseen on monia tapoja. Tärkeää on varmistaa mitä ja mihin säilöö, sekä missä tuotteita säilyttää.

Lue nyrkkisäännöt onnistuneeseen säilömiseen.

Säilö hyviä raaka-aineita

– Ensinnäkin varmistetaan, että säilötään puhtaita, laadukkaita ja ensiluokkaisia raaka-aineita. Huonot säilöttävät saattavat huonontaa koko lopputulosta ja vaikuttaa säilyttävyyteen, sanoo Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen kotitalousneuvoja Airi Syrjälä.

Säilöntäastioiden ja -purkkien pitää olla puhtaita ja desinfioituja. Purkin kansi tulee sulkea tiiviisti.

Käytä näitä säilöntämenetelmiä

Kotona voi säilöä ruokia pakastamalla, kuivattamalla, suolaamalla, hapattamalla ja tekemällä etikkasäilykkeitä.

– Yrttejä, sieniä, mustikoita ja ruusunmarjoja voi esimerkiksi kuivata. Kaalista voi tehdä hapankaalia, joka on terveellistä. Etikkasäilykkeet ovat jokapäiväistä kodin arkea.

Etikkaan voi säilöä esimerkiksi punajuuria, kurkkuja, vihreitä tomaatteja tai kurpitsaa.

Kalaa voi suolata pakkaseen ja muun muassa marjoja voi pakastaa koko vuoden vitamiinivarastoksi.

Säilytä oikeissa olosuhteissa

Syrjälän mukaan pimeät ja viileät olosuhteet ovat yleensä parhaimmat säilykkeille.

Hapankaalia tehdään laittamalla pilkottua kaalia suureen astiaan. Kaali suojataan joko leivinpaperilla tai kaalinlehdillä, minkä jälkeen kaalin päälle laitetaan mahdollisimman suuri paino.

Ensimmäiset kahdesta kolmeen päivää kaalia hapatetaan huoneenlämmössä, tämän jälkeen kaali siirretään 15–18 asteiseen tilaan, jossa kaali saa hapattua muutaman viikon. Happamoituminen perustuu maitohappobakteereihin, jotka tuhoavat muut bakteerit. Käymistä voi auttaa laittamalla mukaan maitoheraa.

– Hapankaalin käymistä kannattaa seurata päivittäin. Apteekista saa pH-papereita, joilla voi varmistaa, että kaali on alkanut käymään. Kun pH-arvo on neljä tai sen alle, kaalin voi säilöä purkkeihin. Paras säilöntälämpötila kaalille on neljä astetta.

Kaikkea ei tarvitse säilöä kerralla

Paras aika säilömiseen on syksyllä, kun juurekset ja vihannekset valmistuvat omilta kasvimailta. Vaikka omaa kasvimaata ei löytyisikään, niin kasvikunnan tuotteet ovat syksyllä halvempia kuin keväällä.

Syrjälä vinkkaa, että tuotteita ei ole pakko muuttaa säilykkeiksi kerralla, vaan esimerkiksi marjoja voi höyrystää mehuksi pitkin vuotta.

Joulun alla syksyllä tehdyt soseet helpottavat jouluvalmisteluissa.

Vaikka hyvin säilötyt säilykkeet kestävät hyvin aikaa, on kotisäilykkeet hyvä syödä vuoden sisään, ja tehdä niin tilaa uusille säilykkeille.

– Pyritään säilömään seuraavaan satokauteen kerrallaan.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat