Markkinat kasvavat salaa Pohjois-Koreassa

Pohjois-Korean tiukat säännöt maan sisällä harjoitettavalle kaupankäynnille saattavat olla murtumassa. Ainakin mikäli asiaa katsoo satelliitti-perspektiivistä. Ryhmä Pohjois-Koreasta kiinnostuneita tutkijoita eri puolilta maailmaa on havainnut satelliittikuvien avulla, että esimerkiksi markkinoiden ja torien koko on kasvanut huomattavasti muutamassa vuodessa.

Google Earthin satelliittikuvat paljastavat, että suurissa kaupungeissa kuten pääkaupunki Pjongyangissa, markkinoita on jo useita ja pienemmissä kaupungeista ja kylistäkin voi jo kuvien avulla paikantaa toripaikkoja.

Tutkijat ovat tehneet myös muita kiinnostavia havaintoja kenties maailman suljetuimmasta valtiosta. Kuvien avulla he ovat päässeet kurkistamaan paikkoihin, joihin pääsy muuten olisi mahdotonta. Maan johtaja Kim Jong-ilin palatsit, ydinvoimalat ja pelätyt vankileirit ovat satelliittikuvaohjelman avulla auenneet uudella tavalla, koska matkustaminen maassa on hyvin rajoitettua.

Kauppaa saa käydä kolmesti kuussa

Pohjois-Korean hallinto rajoitti torikauppaa ja markkinoita viime vuoden lopulla niin, että kauppaa saa käydä ainoastaan kolmena päivänä kuukaudessa. Kaupan rajoitukset riippuvat kuitenkin siitä, kuka kieltää ja kuka myy. On arveltu, että maa saa jopa puolet tuloistaan laittomasta kaupankäynnistä, kertoo uutiskanava CNN. Uutiskanavan haastattelema eteläkorealaisen yliopiston tutkija Andrei Lankov kertoo, että laiton kaupankäynti on antanut aihetta jopa mustalle huumorille pohjoiskorealaisten keskuudessa.

- On olemassa kahdenlaisia pohjoiskorealaisia: Ne, jotka ovat mukana kaupankäynnissä ja ne, jotka kuolevat, Lankov selvittää ja kääntää pohjoiskorealaisten kertoman vitsin.

Pohjois-Koreaa satelliittikuvien avulla tutkivan North Korea Economy Watch-ryhmän perustaja, amerikkalainen Curtis Melvin on Virginian osavaltion George Mason Universityn tohtori. Hän kertoo arvelevansa paikallisjohtajien tekevän niin paljon rahaa laittomilla marketeilla ja kaupankäynnillä, ettei heillä ole halua eikä mahdollisuutta rajoittaa kauppaa.

- Kukaan ei tiedä mihin markkina-alueiden jatkuva kasvu lopulta johtaa, Melvin sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat