Mainos

Marjoille ja sienille kaivataan verohelpotuksia

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän mukaan kotimaisten luonnontuotteiden kilpailukykyä pitäisi parantaa alentamalla tuotteiden arvonlisäveroa.

Ryhmän mukaan tuontimarjat valtaavat markkinoita suomalaisten luonnontuotteiden korkean verotuksen vuoksi.

Luonnontuotteet työllistävät noin 10 000 suomalaista. Marjojen, sienien ja muiden luonnontuotteiden arvo Suomen kansantaloudessa on lähes kaksi miljardia markkaa vuodessa.

Luvut voisivat olla kuitenkin paljon suurempia, sillä tätä nykyä esimerkiksi sienisadosta korjataan talteen vain prosentti. Suosituimmista marjoistakin eli mustikoista ja puolukoista 90% jää metsään. Vain Lapin hillaa kerätään hieman tehokkaammin. Hilloista arviolta jopa puolet päätyy myyntiin tai omaan käyttöön.

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä ehdottaa, että luonnontuotteista saatavien tulojen verotus yhtenäistettäisiin. Lisäksi ryhmä toivoo, että tuotteiden arvonlisäveroa alennettaisiin ja luonnonmarjamehuista perittävä virvoitusjuomavero poistettaisiin. Ehdotukset sisältyvät ryhmän kehittämisohjelmaan, joka ulottuu vuoteen 2006 asti.

Verohelpotusten lisäksi ryhmä toivoo, että luonnontuotteiden kehittämiseen ja markkinointiin panostettaisiin nykyistä enemmän rahaa. Myös luonnontuotteiden varastointiin liittyviä asioita pitäisi ryhmän mielestä kohentaa. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.