Maria Veitolan työhön kuuluu vaikeidenkin kysymysten esittäminen: "Rajat sovitaan haastateltavan kanssa aina etukäteen"

Maria Veitola on tottunut puhumaan asioista suoraan töissä ja yksityiselämässä. Hän kokee, että toimittajan tärkein tehtävä on kysyä ja välittää tietoa.

Maria Veitola on mediapersoona, jonka tuntevat kaikki. Suora, räväkkä, raflaava, ärsyttävä, rohkea – Veitola on tottunut siihen, että hän herättää mielipiteitä. Työn saralla hänellä on jo pitkään ollut monta rautaa tulessa, mutta toisaalta on paljon asioita, jotka hän vielä haluaisi saavuttaa. Lisää kirjoja ja oma talk show, mutta vielä jotakin muuta.

– Toiveenani olisi muun muassa tehdä dokkareita Suomesta ja suomalaisuudesta – eräänlaisia yökyläilyjä ei-tunnettujen ihmisten luona. Tällä tavoin voisin välittää sellaisten ihmisten tarinoita ja kohtaloita, joiden tarinat eivät muuten tule näkyviksi, Veitola kertoo.

"Kysyn, onko jotakin sellaista, mistä ei syystä tai toisesta haluta puhua"

Yhtenä tärkeimmistä asioista työssään ja elämässä yleensä Veitola pitää rohkeutta tarttua erilaisiin aiheisiin sekä kykyä puhua kaikesta. Suorasukainen toimittaja saa usein myös tylyä palautetta, mutta suhtautuu saamaansa kritiikkiin enimmäkseen ihmetellen.

– Rajat sovitaan haastateltavan kanssa aina etukäteen. Kysyn, onko jotakin sellaista, mistä ei syystä tai toisesta haluta puhua. Koen kuitenkin, että minun on toimittajana voitava kysyä, kenenkään ei kuitenkaan ole pakko vastata, Veitola selittää.

Joskus haukut tuovat epävarmuutta, mutta Veitolan mielestä elämää ohjaava voima ei kuitenkaan voi olla ajatus siitä, että kunhan vaan en satuta ketään.

– Pyrin ajattelemaan, että voimakaskin kritiikki on aina ollut niiden ihmisten osa, jotka tietä raivaavat ja puhuvat kaikesta kiertelemättä. Kaikkia ei voi miellyttää – niin saa harvoin mitään aikaan, Veitola sanoo painokkaasti.

Veitola kokee myös, että monet haastateltavat asettavat nykyään enemmän ehtoja. Tähän hän törmää varsinkin musaporukoissa sekä muissa piireissä, jotka liittyvät ennen kaikkea mielikuvan ylläpitämiseen ja sen myymiseen.

– Toimittajat nähdään osana markkinointikoneistoa. Trendi todennäköisesti liittyy sosiaaliseen mediaan, jossa ihmisen on mahdollista kertoa itsestään mitä tahansa tarinaa, Veitola kuittaa.

Jos lähipiirissä on totuttu puimaan asiat kuin asiat ja usein myös väittelemään mielipiteistä, tuntuu tietty puhumattomuuden kulttuuri entistä vieraammalta.

– Olen tottunut siihen, että sekä työ- että yksityiselämässä kaikesta voi keskustella rohkeasti. On normaalia myös väitellä ja olla asioista eri mieltä. Minulle on kuitenkin hyvin tärkeää suhtautua ihmisiin kunnioittavasti, enkä tieten tahtoen halua koskaan loukata ketään, Veitola sanoo.  

Yökylässä Maria Veitola MTV3-kanavalla 24.1.2019 lähtien

Lue myös:

    Uusimmat