Maria Veitola sairastui anoreksiaan 16-vuotiaana – kertoo nyt tarkemmin ajanjaksosta: "Kakkosluokan kevät meni osastohoidossa sairaalassa"

Maria Veitola saa päivittäin yökyläkutsuja kaiken ikäisiltä – ihmettelee MTV:n haastattelussa, kuinka Pyhimyksen paljastuksesta ei noussut isompaa kohua 4:25
Maria Veitola saa päivittäin yökyläkutsuja kaiken ikäisiltä.

Maria Veitola toipui abivuotenaan masennuksesta sekä anoreksiasta, asiasta hän kertoo Instagramissaan. 

Toimittaja Maria Veitola  kertoi viime vuonna Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassaan sairastuneensa 16-vuotiaana anoreksiaan. Nyt hän kertoo asiasta syvemmin tuoreessa Instagram-kuvassaan.

Kuva on vuodelta 1992, silloin kun Veitola oli lukion viimeisellä luokalla. Hän hymyilee kuvassa vienosti kameralle. Kasvojen takana on riipaiseva tarina, jonka Veitola jakaa nyt avoimesti seuraajilleen. 

– Olen täysi-ikäinen, mutta silti ihan pieni. Toivun rajusta anoreksiasta ja masennuksesta. Lukion kakkosluokan kevät, juuri tämä vuodenaika mitä nyt eletään, meni neljän seinän sisällä, osastohoidossa sairaalassa. Se oli kuin vankila,  hän kirjoittaa.

– Kun kaverit suunnittelivat riehakasta vapunviettoa ja tulevaa seikkailujen kesää, minä opettelin hitaasti ja haparoiden syömään, sekä luottamaan muihin ihmisiin ja elämään, hän jatkaa kirjoituksessaan.

Veitola kirjoittaa, että lukion kolmannen luokan alkaessa hän oli saanut sen verran painoa nousemaan, että pystyi palaamaan takaisin koulun penkille. 

– Olin edelleen henkisesti ja fyysisesti aivan lopussa. Tiristin silti itsestäni viimeisenä lukiovuotena sen minkä kykenin ja suoriuduin kirjoituksista loppujen lopuksi oikein mallikkaasti.

(Jos et näe kuvaa, voit katsoa sen tästä.)

Opiskelu poikkeustilanteessa

Veitola kokee, että kirjoituksista saamaa ylioppilaslakkia hän ei ole koskaan kuitenkaan pystynyt kantamaan ylpeydellä, ei edes vappuisin.

– Lakki on ollut lähinnä surkea muistutus yhdestä yksinäisestä, painajaismaisesta ajanjaksosta elämässäni. 

Veitola pohtiikin kirjoituksessan sitä, että minkälaista on opiskella kouluissa tänä keväänä, kun poikkeustilan vuoksi opetus on tapahtunut etänä. 

–Mistä voi löytää keskittymiskyvyn, sitkeyden ja motivaation opiskeluun aikana, jolloin melkein kaikki on omituista ja epävarmaa? Entä mitä tapahtuu niissä kodeissa ja niille koululaisille ja opiskelijoille, joilla ei ole omaa rauhallista fyysistä ja henkistä tilaa oppia ja lukea, tai niille, jotka jäävät ilman tarvittavaa aikuisten ja koulukavereiden seuraa ja tukea, hän pohtii. 

– En keksi tähän mitään oivaltavia loppusanoja. Haluan vaan toivottaa kaikille epätoivossa ja epävarmuudessa möyriville yksinäisille sieluille tsemppiä ja uskoa tulevaan, hän jatkaa kirjoituksessaan. 

– Kuulostaa pateettiselta, mutta on totta: elämällä on tapana kantaa, jollain ihmeellisellä tavalla, hän kirjoittaa tekstin lopussa.

(Voit lukea koko kirjoituksen täältä.)

Veitola kertoi vuonna 2019 ohjelmassaan, että sairaus aiheutti hänessä valtavasti häpeää. 

Vasta aikuisiällä hän on kohdannut asian, ja pystyy puhumaan sairastumisestaan.

– Olen vasta aikuisena uskaltanut edes ruveta puhumaan, koska häpesin niin paljon.

Veitola kokee, että syömishäiriöt leimataan usein ikävällä tavalla.

– Jotenkin se syömishäiriö nähdään niin helposti sellaisena lapsellisena nuoren tytön ulkonäkökeskeisenä oikutteluna, Veitola totesi ohjelmassa.


Lue myös:

    Uusimmat