Maria Ohisalo lähtee ilomielin etsimään yhteistä säveltä Annika Saarikon kanssa – "varmasti on tilaa ajatusten vaihdolle"

Sisäministeri Ohisalo, autetaanko al-Holin aikuisia jatkossakin Suomeen asti? –"Tähän en voi valitettavasti ottaa kantaa" 7:12
Sisäministeri Ohisalo, autetaanko al-Holin aikuisia jatkossakin Suomeen asti? – "Tähän en voi valitettavasti ottaa kantaa"

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo lähtee tammikuussa juhlapyhien jälkeen ilomielin tapaamaan keskustan puheenjohtajaa, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoa.

Annika Saarikko kertoi keskiviikkona Ilta-Sanomissa kutsuneensa Maria Ohisalon tammikuussa tapaamiseen yhteisen sävelen löytämiseksi ja ilman puhdistamiseksi puolueiden välillä.

Keskustaa hiertää Saarikon mukaan erityisesti vihreiden toiminta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tapauksessa sen jälkeen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi Haaviston toimineen lainvastaisesti, kun hän yritti siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön pois tehtävästään.

Ohisalo kertoo saaneensa Saarikolta äskettäin kutsun tapaamisen ja vastanneensa ”totta kai” myöntävästi.

Ohisalon mukaan hänen ja Saarikon väliset kahdenkeskiset tapaamiset eivät ole mitenkään poikkeuksellisia. Viimeksi puoluejohtajat tapasivat muutama viikko sitten.

–  Tässä ei ole mitään uutta. Mielestäni pitää olla hyvä keskusteluyhteys joka suuntaan, Ohisalo sanoi STT:lle.

Yhteinen illanvietto on lykkääntynyt

Ohisalon mukaan myös vihreät ovat olleet aktiivisia keskustan suuntaan jo yli vuosi sitten, jolloin ajatuksena oli eduskuntaryhmien parempi tutustuminen toisiinsa esimerkiksi yhteisen illanvieton muodossa. Muun muassa koronaepidemia on kuitenkin pakottanut lykkäämään eduskuntaryhmien tapaamista.

–  Annikan ja minun välillä on hyvä yhteys. Me tulemme oikein hyvin toimeen keskenämme, mutta varmasti on tilaa ajatusten vaihdolle ja toisiimme tutustumiselle meidän eduskuntaryhmiemme kesken, että ryhmät tulisivat tutummiksi keskenään ja ymmärtäisivät paremmin toistensa lähtökohtia kysymyksissä, joista hallituksessa väännetään, Ohisalo sanoo.

Ohisalon mukaan vihreiden ja keskustan pitää keskustella keskenään muun muassa turvealan rakennemuutoksesta, jotta alalla kyetään toteuttamaan hallituksen ilmastotavoitteiden mukainen, sosiaalisesti oikeudenmukainen siirtymä.

Haaviston tapaus näkyy gallupeissa

Vihreiden alle kymmeneen prosenttiin pudonnutta kannatusta Helsingin Sanomien kannatuskyselyssä Ohisalo selittää ministerivastuusta ja perustuslakivaliokunnasta viime viikkoina käydyllä keskustelulla. Al-Holin leirin suomalaisten lasten kotiuttaminen ei ole Ohisalon mukaan helppo kysymys, ja vihreä ulkoministeri on joutunut asiassa myrskyn silmään. 

–  Haavisto on kantanut tässä sen vastuun, jonka hallitus on hänelle tässä kysymyksessä antanut. Tämä viime viikkojen keskustelu kaikkinensa näkyy nyt gallupeissa, Ohisalo sanoo.

Iltalehden kyselytulos, jonka mukaan puolet vastaajista katsoo, että Haaviston pitäisi erota tehtävästään, ei sekään ihmetytä Ohisaloa. Kun hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on hieman yli 50 prosenttia, ei Ohisalon mukaan ole yllättävää, että Haaviston eron vaatijoiden osuus nousee myös noin 50 prosenttiin. 


Lue myös:

    Uusimmat