Mari Rantasila: Turkka oli ankara, huusi ja haukkui – mutta myös kehui

– Ainakin hän oli teatterin uudistaja, joka herätti ristiriitaisia tunteita. Hän oli täysillä läsnä koko ajan ja ankara sekä itseään että muita kohtaan. Sitä hän varmasti oli, sanoo Turkan entinen oppilas, näyttelijä ja ohjaaja Mari Rantasila.

Jouko Turkka on kuollut 2:09

Jouko Turkka oli ristiriitainen Teatterikoulun rehtori ja opettaja, jonka metodeja on arvosteltu ankarastikin. Mari Rantasila kertoo kuuluvansa niihin, joille ne sopivat.

– Olen ehdottomasti tyytyväinen siihen, että sain käydä Teatterikorkeakoulua juuri siihen aikaan kun Turkka oli siellä. Tiedän, että kaikille se ei varmastikaan sopinut, mutta minulle koulutus sopi. Hän oli myös valitsemassa ensimmäistä kertaa oppilaita silloin kun minä sinne pääsin kolmannella yrittämällä.

Rantasilan mielestä Turkan merkitys näyttelijäntyön ja teatterin uudistajana on valtava.

– Kyllähän siellä on tullut sellaista uudenlaista näyttelijän ilmaisua ja sitä, miten näyttelemiseen ammattina suhtaudutaan. Ja totta kai hän vaikutti myös koko teatterin alaan: sekä ohjaamiseen, dramaturgiaan että näytelmäkirjoittamiseen. Sitä ei voi varmasti kukaan kiistää, eivät edes ne, jotka eivät siihen opiskeluun sopeutuneet.

Jouko Turkka nyrkkeilee Yökyöpeli-ohjelmassa vuonna 1984 13:13

Turkka ei ollut oppilaittensa kaveri

– Luulen, että olennaisin asia on se, että hänellä oli omat säännöt. Hän ei ollut missään tapauksessa meidän kaverimme. Emme yhdessä keksineet asioita, Rantasila muistelee opiskeluaikojaan.

Rantasilan mukaan koulussa pärjäsi, kunhan hyväksyi Turkan tavat.

– Se oli aika autoritääristä, mutta itse ajattelin silloin nuorena niin, että hän on ollut tällä alalla aika paljon kauemmin kuin kaksikymppinen meikäläinen siihen aikaan. Ja että hänellä on niin paljon sellaista kokemusta, mitä minulla ei voi olla.

– Ajattelin, että otan kaiken irti ja menen kaikkeen täysillä mukaan. Sen jälkeen katson, mikä on sellaista, mikä minulle jotenkin sopii ja mitä ei sovi. Ihan niin kuin kaikessa koulutuksessa.

Sääntojä tuli noudattaa

Kaikille Turkan teatterikorkeakoulu ei kuitenkaan sopinut.

– Jos yritti olla vastaan sääntöjä jollain tavalla tai kyseenalaistaa niitä, se ei sopinut. Se ei kuulunut hänen metodologiaansa ja siitä saattoi tulla vaikeuksia.

Rantasila pääsi Teatterikorkeakouluun kolmannella yrittämällä, ja oli jo ehtinut asua pari vuotta Helsingissä ennen Teatterikorkeakoulun alkua. Tästä hän uskoo olleen itselleen hyötyä.

– Sellainen perusminä oli suhteellisen vahva. Luulen, että niillä oli varmasti vaikeampaa, jotka olivat hirveä nuoria. Mutta tämä on vain minun arveluani.

Rantasilan mukaan Turkan metodi oli koottu monesta eri lähteestä ja hän sekoitti niistä oman kokonaisuutensa.

– Hän oli hyvin sivistynyt ja hänen harjoitteensa eivät olleet mitenkään tuulesta temmattu. Hän luki valtavasti ja keräsi materiaalia harjoituksia varten.

– Ero on ehkä siinä, että Jouko halusi näyttelijään nopeita muutoksia. Hän saattoi olla joillekin liian ankara, se oli enemmän pakottavaa kuin sitä, että näyttelijästä saataisiin houkuteltua asiat esiin. Tämä varmasti johtuu hänen persoonastaan. Hän oli itselleen valtavan ankara ja myös meille aika ankara.

Turkka on saanut entisiltä opiskelijoiltaan myös paljon ryöpytystä. Rantasilalla ei ole Turkasta pahaa sanottavaa.

– Jokaisella meistä on oma kokemuksemme Jouko Turkasta. Ja varmasti hänellä oli myös erilaisia ajanjaksoja. Ja minusta tuntuu että, että hänellä oli myös tietynlaisia kausia.

– Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä. Minä taas koen niin, että hänellä oli säännöt, aika tiukat säännöt ja jos niihin suostui, siihen pystyi ammentamaan valtavasti.

Vaikka Turkka todellakin huusi paljon ja haukkui ihmisiä, hän antoi myös kunnon kehuja, Rantasila sanoo.

– En ole henkilökohtaisesti saanut koskaan niin hienoa positiivista palautetta, kuin mitä Turkka minulle antoi. Ja tästä puolestan ei koskaan puhuta, Rantasila sanoo.

Turkka ei päästänyt itseään helpolla

Rantasilan mukaan Turkan maailmankatsomuksesta oli apua omaan itseen uskomisessa.

– Hänen tapansa katson maailmaa esimerkiksi oli niin hämmästyttävän ja uskomattoman erikoinen, että se ainakin minua opetti siihen, että osaa luottaa omaan tapaansa katsoa maailmaa, vaikka se olisi erilainen kuin jonkun muun. Mutta nämä ovat kamalan henkilökohtaisia asioita.

Rantasilaan teki vaikutuksen myös Turkan tapa elää oppiensa mukaisesti.

– Hän ei koskaan vaatinut meiltä mitään, mitä hän ei itse tekisi. Ja se oli sellainen, mikä herätti minun kunnioitukseni. Siinä ei ollut sitä, niin kuin joissakin opettajissa on, että he kyllä itse sanovat kaikkea, mutta tekevät jotain ihan muuta tai eivät tee mitään. Hän teki, ja se oli se, mikä minut jotenkin vakuutti. Hän ei todellakaan päästänyt itseään yhtään sen helpommalla kuin meitäkään.

Katso uutisjuttu vuodelta 2004, jolloin MTV Uutiset uutisoi Jouko Turkan palaavan teatteriohjaajaksi Turun kaupunginteatterille.

Jouko Turkka palasi teatteriin vuonna 2004 2:26

Lue myös:

    Uusimmat