Mari Ederin huippuonnistuminen sekoitti Kaisa Mäkäräisen pasmat: "Oijoijoi"

Ampumahiihdon joukkuekisat eivät ole suomalaisittain yleensä tarjonneet sen kummempaa, mutta maailmancup-kauden avauspäivänä Ruotsin Östersundissa Suomi sai nauttia hetken kärkitaistosta muussakin kuin naisten henkilökohtaisessa kisassa.

Kahden naisen ja kahden miehen joukkueiden sekaviesti ei lopulta tuonut kuin kymmenennen sijan, mutta yhdelle suomalaiselle päivä merkitsi paljon.

–  Paljon hyviä asioita, iloitsi vaikean viime kauden jälkeen huipulle jälleen tähyävä Mari Eder.

Suomen viestin avannut Eder taputti toiselle osuudelle lähteneen Kaisa Mäkäräisen liikkeelle toisena. Ederin peittosi vain Italian huippumenijä Lisa Vittozzi, ja vain 14 sekunnilla. Mikä tärkeintä, Eder ampui kymmenen kertaa ja kaikki kohdalleen eli sekä makuu- että pystypaikka sujuivat kohtuuhankalissa oloissa ilman varapatruunoita. Hankalissa oloissa oltiin tietyllä tavalla myös henkisesti: olihan Eder kärkitaistossa.

–  Ei se helpolla tule tuo ammunta, koko alkukauden ajan mennyt ylös alas. Nyt sai riittävän paljon asioita oikeaan suuntaan, Eder kuvaili.

–  Yleensä tuuli tai paineet ovat hajottaneet (ammuntaa). Ja tuon (paineen) kanssa taistellaan, saman tilanteen edessä olen joka kerta kun penkalle menen. Itseä vastaan taistelua enemmän (kuin muita vastaan). Ja nytkin kuulin pystypaikalla, kun Vittozzi lähti siitä vierestä matkaan, mutta pystyin kääntämään keskittymisen omaan tekemiseen.

Mäkäräinen häikäistyi Ederin nollista

Mäkäräisen saldoksi tuli kolme varapatruunaa. Niistä kaksi meni hitaasti pystypaikalla. Italian huipuista Vittozziakin kovempi Dorothea Wierer karkasi vieden lopulta aina viestivoittoon asti Lukas Hoferin ja Dominik Windischin pitäessä miesten osuuksilla Italian ykkösenä.

–  En tiedä onko koskaan ennen viestiosuuden alkua jännittänyt noin paljon. Mari veti kahdet nollat, ja olin että oijoijoi, aika kovaan paikkaan joutuu nyt lähtemään, lajissa jo aika lailla kaiken kokenut Mäkäräinen mietiskeli.

–  Pystyllä oli vaikeaa. Ei meinannut millään saada sitä ensimmäistä varapatruunaa lähtemään, koko ajan painoi vaan taulusta ulos. Aikaa meni, mutta ei voi mitään.

Seppälä pettyi

Tero Seppälän osuudella Suomi putosi kärkitaistosta lopullisesti Seppälän kierrettyä kaksi sakkokierrosta. Ankkuri Olli Hiidensalo piti Suomelle kymmenennen sijan.

–  Ehkä vähän yliyrittämistä. Mari ja Kaisa kun petasivat hyvän paikan, niin liikaa puristi, Seppälä totesi pettyneenä.

Päävalmentaja Jonne Kähkönen näki jälleen joka tapauksessa sen potentiaalin, mitä joukkueessa on.

–  Sitä on todella paljon. Ja se päivä kun kaikki neljä onnistuvat samana päivänä, se ei ole kaukana, Kähkönen sanoi.

–  Marin osalta oli hyvä nähdä, että pystyi kilpailutilanteessa tekemään sitä hyvää suorittamista mitä on treeneissäkin tehnyt. Ja se oli tärkeä ennen kaikkea urheilijalle itselleen itseluottamuksen kohotuksena. Kaisalta rutiininomaisempaa, mutta hyvältä silti näytti, ja tuosta on hyvä jatkaa eteenpäin.

Jatkoa saadaan heti sunnuntaina, kun Östersundissa kisataan sekä naisten että miesten sprintit. 

Lue myös:

    Uusimmat