Mainos

Mansikka-aika alkaa ensi viikolla

Mansikan pääsato alkaa olla kypsä poimittavaksi Suomen suurimmalla mansikantuotantoalueella Sisä-Savossa. Ensimmäiset avomailla kypsyneet marjat ilmestyvät myyntipöydille tulevalla viikolla.

-Tähän mennessä on poimittu lähinnä vain harson alla kasvatettuja mansikoita. Avomailta on saatu toistaiseksi vähäisiä keräilyeriä, kertoi Suonenjoen seudun marjanviljelijöiden yhdistyksen toiminnanjohtaja Ilkka Voutilainen perjantaina. Kuiva ja helteinen saa aiheuttaa sen, että mansikkaviljelmiä kastellaan keinotekoisesti.

Sadetus on mahdollista öisin, koska päivän tuulet vievät tehon kastelusta. Toistaiseksi kuivuus ei ole aiheuttanut ongelmia sisäsavolaisilla viljelmillä. Jos sadetta ei saada ja helteet jatkuvat pitkään, marjat pienenevät. Mansikkasesongin Voutilainen uskoo kestävän heinäkuun loppuun asti. Myöhemmin kypsyviä lajikkeita poimittaneen vielä elokuussakin. Mansikan kasvustot talvehtivat Voutilaisen mukaan hyvin. Halla nipisteli jonkin verran ensimmäisiä nuppuja ja kukkia, mutta ei aiheuttanut merkittävää tuhoa.

Maan sato noin 15 miljoonaa kiloa

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto arvioi, että ammattiviljelmiltä poimitaan tänä kesänä noin 15 miljoonaa kiloa mansikkaa. Se on liiton mukaan kutakuinkin normaalikesän sato. Suonenjoen seudun normaali mansikkasato on 1,5-2 miljoonaa kiloa vuodessa. Se on melkein viidennes Suomen tuotannosta.

-Tällä hetkellä näyttää, että sato on tänä kesänä normaalin suuruinen, Voutilainen arvioi. Sisä-Savon pelloilla uurastaa ensi viikolla toista tuhatta mansikanpoimijaa. Osa heistä on ulkomaalaisia, mm. virolaisia ja venäläisiä.
(STT)
Ohjeita mansikan käsittelyyn löytyy vaikkapa täältä

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.