Mansikat kypsyvät juhannukseksi

Mansikkakausi alkaa tänä vuonna Suomessa tavallista aikaisemmin. Kesä on jo kypsyttänyt talviharson alla ensimmäiset marjat Lounais-Suomessa ja yleisemmin mansikkaa saadaan juhannusviikolla, kertoo Tuija Tanska Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta. Varsinainen satokausi jatkuu heinäkuun loppupuolelle, mutta vielä sen jälkeenkin saadaan satoa jopa syyskuuhun asti.

Sadosta odotetaan normaalia, eli noin 15 miljoonaa kiloa. Halla vaurioitti jonkin verran avomaan mansikan kukkia, mutta sitä on kuitenkin pystytty torjumaan sadetuksella. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitossa arvioidaan, että noin 30 prosenttia mansikoista nautitaan tuoreina ja loput pakastetaan ja säilötään.

Uusi lajike perinteisten ohella

Tänä vuonna satokauden keskivaiheilla kypsyy uusi Cavendish, joka on kanadalaista alkuperää oleva suurimarjainen lajike. Se on Honeoye n risteyslajike, mutta makeampi ja vähemmän hapan. Todennäköisemmin myyntipaikkoja hallitsevat perinteisemmät lajikkeet, kuten Jonsok, Polka ja Bounty.

(Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat