Maltti on valttia takatalven yllättäessä – myös puutarhatöissä

Takatalvi keskeyttää ikävästi monen viherpeukalon hyvin alkaneen puutarhakauden. Jäistä maata ei kannata lähteä kiireessä kuopimaan, vaan malttaa odottaa, että kevätaurinko sulattaa roudan.

Takatalven yllättäessä on hyvä antaa lepotilassa olevien kasvien odotella kasvukautta vielä rauhassa. Jäistä maata ei kannata turhaan lähteä möyhimään, siinä voi sattua peruuttamattomia vahinkoja kasvien herkille juurille.

Talvisuojat

Talvisuojat suojaavat kasvia polttavalta kevätauringolta. Anna suojien olla vielä paikoillaan. Suojat kannattaa ottaa pois vasta kun maan pintakerros on sulanut. 

Havukasvit ja alppiruusut

Paahtava kevätaurinko haihduttaa kasvista vettä, mutta maa on vielä jäässä, eikä kasvi saa maasta vettä. Nopeuta roudan sulamista kastelemalla havukasveja ja alppiruusuja haalealla vedellä.

Kukkapenkki

Anna roudan sulaa ennen kuin alat möyhentää kukkapenkkiä. Voit leikellä talventörröttäjiä pois ja tehdä pientä siistimistä, mutta älä haravoi kukkapenkin pintaa ennen kuin se on kokonaan sulanut. Jäistä maanpintaa möyhentäessä voi käydä niin, että repii vahingossa tarpeellisia kasveja juurinen pois kukkapenkistä.

Nurmikko

Aloita nurmikon hoito varovasti. Kalkitse nurmikko 1–2 vuoden välein. Kalkin voi hyvin heittää hangen päälle. Kun lumi sulaa, kalkki imeytyy märkään maahan helposti. Anna nurmikon kuivahtaa kunnolla ennen kuin aloitat haravoimisen.

Lue myös:

    Uusimmat