Malmin nainen kiistää rikokset: "Olisiko hänellä syytteitä lainkaan ilman Irish coffee -kuulustelua?"

Aarnio-vyyhdissä syytetyn niin sanotun Malmin naisen puolustus on pitänyt tänään loppulausuntonsa Helsingin käräjäoikeudessa.

Malmin nainen kiistää syyllistyneensä törkeisiin huumausainerikoksiin tynnyrijuttuun liittyen. Malmin naiseen kohdistuva keskeisin syytös on se, että hän olisi järjestänyt Helsingin huumepoliisin entiselle päällikölle Jari Aarniolle hasiskontakteja entisestä kotimaastaan Hollannista.

Malmin naisen asianajaja Juha-Pekka Hippi korosti salissa, että syyttäjillä on asiassa erityisen suuri näyttötaakka, sillä Malmin nainen on yksityishenkilö.

Malmin naisen puolustus on kaiken kaikkiaan kokenut, että naista on käytetty vain välikappaleena Aarnion kiinnisaamiseen, eikä naisen omia syytteitä ole millään tavalla pystytty näyttämään toteen.

- Hän on kokenut oikeudenkäynnin viranomaisten välienselvittelyksi, johon hänet on vedetty pelinappulana mukaan tahtomattaan.

- Hän on yksityishenkilönä joutunut massiiviseeen oikeudenkäyntiin osalliseksi vain kanssavastaajan aseman vuoksi ja joutunut olemaan epäinhimillisen paineen alla pian kaksi vuotta, Hippi sanoi oikeussalissa.

"Malmin nainen ei ole nimennyt Aarniota Pasilan mieheksi"

Malmin naisen mukaan hän on ollut yhteydessä Helsingin huumepoliisin tutkijoihin kaikkiaan 15 vuoden ajan. Kaikki yhteydenpito väitettyihin Pasilan miehen puhelimiin selittyy siis sillä, että ne olivat tosiasiassa huumepoliisin käyttämiä liittymiä.

Hän myöntää olleensa Aarnioonkin yhteydessä 2000-luvun alkupuolella, mutta hänen mukaansa sen jälkeen yhteydenpito ei ole ollut jatkuvaa.

Hippi korosti, että jos Malmin nainen olisi ollut olennainen järjestelijä tynnyrijutussa, olisi hän viestinyt huumepoliisin tai Pasilan miehen liittymiin eri tavalla.

- Teletietojen perusteella hän ei ole ollut yhteydessä näihin liittymiin tynnyrijutun kannalta kriittisillä hetkillä.

Syyttäjä on saanut naisen ja Aarnion yhteyksistä todisteita naisen omista esitutkintakuulusteluista. Hipin mukaan nainen ei kuitenkaan ole kertonut edes niissä täsmällisesti Hollannin kontaktien järjestämisestä tai yhteyksistään Aarnioon.

- Hän ei missään vaiheessa ole nimennyt Aarniota Pasilan mieheksi, vaan puhunut ylipäätään yhteyksistä, Hippi sanoi.

"Irish coffee -kuulustelussa saatuja lausumia ei tule hyödyntää"

Malmin nainen pyörsi kaikki esitutkinnassa puhumansa oikeussalissa ja puolustus on hakenut hyödyntämiskieltoa yhdelle naisen esitutkintakertomukselle ja kaikille kuulusteluille sen jälkeen.

Puolustuksen mukaan valtaosa syyttäjän käyttämästä tiedosta on saatu niin sanotussa Irish coffee -kuulustelussa, jota ei puolustuksen mukaan tehty oikein.

Jutun tutkija tapasi Malmin naisen ravintolassa, jossa nainen joi kaksi Irish coffee -drinkkiä. Ravintolasta hänet vietiin krp:n päämajaan kuulusteluun, ja paikalle ehdittiin saada Hipin itsensä sijaan toinen henkilö samasta asianajotoimistosta.

Ajankohta oli myöhäinen ja tilanne naisen mukaan hyvin ahdistava. Hän kertoi saaneensa paniikkikohtauksen kuulustelun aikana.

Oikeus ei kuitenkaan hyödyntämiskieltoa myöntänyt, koska katsoi, ettei nainen voinut olla humalassa. Hänen avustajansa ei myöskään ollut keskeyttänyt kuulustelua.

Hippi pyysi kuitenkin oikeutta vielä pohtimaan, mikä kuulustelun näyttöarvo jutussa on.

- Malmin naisella ei mahdollisesti olisi syytteitä lainkaan ilman Irish coffee -kuulustelua tai sen johdannaisia, Hippi tiivisti.

Hippi myös korosti, että ensisijaisesti oikeuden tulisi tarkastella Malmin naisen kuulemista oikeudessa. Hän korosti, että korkeimman oikeuden ratkaisuissakin on todettu, että tuomiota ei voi perustaa pääasiassa syylliseksi epäillyn antamaan, sittemmin peruuttamaan lausumaan.

"Kukaan tuomittu ei ollut kuullutkaan Malmin naisesta"

Malmin naisen puolustuksen mukaan muutenkaan ei ole näyttöä siitä, että nainen olisi ollut keskeinen toimija tynnyriliigassa, vaan päinvastoin.

- Kukaan tynnyrijutussa tuomituista ei ole tuntenut häntä, Hippi sanoi.

Hän myös ihmetteli, missä naisen rahat olivat, jos hän olisi ollut tuomassa maahan satoja kiloja huumeita.

- Mikään ei osoita, että hän olisi saanut rahaa. Hän on elänyt sosiaalituilla ja lainannut rahaa muilta. Kyllä hän olisi varmaan maksanut vuokransa, jos olisi ollut tynnyrijutussa mukana, Hippi sanoi.

Hippi myös piti syyttäjän rangaistusvaatimusta kohtuuttomana. Syyttäjä vaatii Malmin naiselle kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta törkeistä huumausainerikoksista. 

- Syyttäjän vaatimus on kohtuuton. Jos hänet katsotaan syylliseksi jutussa, pitää ottaa huomioon, miten juttu on vaikuttanut hänen elämäänsä. Loppuiäksi leimaantuminen on ollut rangaistus itsessään, Hippi päätti.

Lue myös:

    Uusimmat