Mainos

Rikosasiantuntijat: Aarnion syyllisyyden arviointi on ennenaikaista - "Ei voi verrata Aueriin"

Oikeustalon nurkilta, kotisohvilta ja työpaikkojen näyttöpäätteiden ääreltä on kuulunut viikon aikana tulkintoja, joiden mukaan Jari Aarnion vapauttaminen tutkintavankeudesta ennakoi huumesyytteiden kaatumista.  

Satojen kilojen huumejutussa syytetyn vapauttaminen oikeudenkäynnin puolivälissä on harvinaista. Moni kysyy, onko laki kaikille sama. Pääsisikö peruskonna-Pera vapaaksi kesken sellaisen oikeudenkäynnin, jossa hänelle vaaditaan huumeista 13 vuoden vankeusrangaistusta, ihmetellään.  

Kaksi kanssasyytettyä yhdisti esitutkinnassa Aarnion suoraan tai välillisesti huumausainerikokseen, mutta molemmat peruivat oikeudenkäynnissä puheensa.

Kertooko Aarnion vapauttaminen siis siitä, että oikeus on päätymässä syytteiden hylkäämiseen?  

Ei kerro, arvioivat rikos- ja prosessioikeuden asiantuntijat yksimielisesti.  

"Ei voi verrata Aueriin"

Professorit eri puolilta Suomea tähdentävät, ettei oikeus päätöksellään ottanut kantaa oikeudenkäynnin lopputulokseen.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan Aarnion tapausta ei voi verrata Anneli Auerin oikeudenkäyntiin, jossa vapauttaminen ennakoi oikeuden päätöstä.

- On eri asia, jos henkilö vapautetaan pääkäsittelyn loputtua. Sitten voi jo ennakoida ratkaisua, jos henkilö vapautetaan siinä vaiheessa, Itä-Suomen yliopiston Tolvanen sanoo.  

Aarnio-jutussa todistajat ovat vielä pitkälti kuulematta.  

Aarnio-jutusta löytyy värikkäitä todistajia

Helsingin huumepoliisin ex-päällikön huume- ja virkarikostutkinta on edennyt henkilötodisteluun. Jutussa kuullaan noin 100 todistajaa.

Muun muassa näiden henkilöiden on puhuttava oikeudessa totta vankeusrangaistuksen uhalla:  

-”Saara”, eli Aarnio-jutun julkisuuteen tuonut prostituoitu. Esitutkinnan perusteella Saara on ollut suhteessa sekä Aarnion että juttuun liitetyn suomalaisliikemiehen kanssa, jolta Aarnio omien sanojensa mukaan on saanut lähes puolen miljoonan ylimääräiset käteisvarat. Naisen mukaan Aarnio on harrastanut hänen kanssaan seksiä virka-ajalla, minkä Aarnio on kiistänyt.

-”Skootteripoliisi ”, eli Malmin naisen kuulustelut tehnyt KRP:n tutkija. Jututti Malmin naista Soul Kitchen -ravintolassa ja vei tämän kodin sijaan kuulusteltavaksi parin Irish coffee -drinkin jälkeen. Joutunut myös itse esitutkinnan kohteeksi, koska oli lahjoittanut Malmin naiselle muun muassa skootterin.

-Helsingin huumepoliisin entinen apulaispäällikkö. Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminta yhteyspuhelimia myöten on vailla dokumentointia, joten ainoastaan Aarnion alaiset voivat avata toimintaa. Syyttäjän mukaan puhelimet todistavat Aarnion olevan Pasilan mies, satojen kilojen huumejutun päätekijä. Vielä ei ole varmaa, kuullaanko apulaispäällikköä todistajana vai muuna kuultavana.  

Turun yliopiston Jussi Tapanin mukaan epäillyn päästäminen vapaaksi näin vakavassa rikosjutussa on kuitenkin poikkeuksellista.  

- Päätöksestä ei voi ennakoida pääasiaratkaisun (huume- ja virkarikossyytteiden) lopputulosta. Kyse on ollut pelkästään vangitsemisen edellytysten tulkinnasta, professori Tapani sanoo.  

Tolvanen, Tapani ja Lapin yliopiston Terttu Utriainen pitävät itsestään selvänä, että vapautuspäätökseen johti oikeuden arvio sotkemisvaaran vähentymisestä.  

Kasvaako sotkemisvaara?  

Vapauttamispäätös ei kuitenkaan ollut oikeudenkäynnin kannalta välttämättä merkityksetön.  

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske antoi ennen vapauttamisratkaisua oikeudelle kovasanaisen vastauksen siitä, miksi Aarniota ei pidä vapauttaa.

Kalskeen mukaan Aarnio sovittaa jatkuvasti kertomuksiaan henkilöiden, aikojen tai paikkojen kaltaisiin faktoihin, jotka saavat tarinat näyttämään tosilta.  

Kalskeen mukaan Aarniolla on poliisissa luotettujen lähipiiri, joka antaa hänelle mahdollisuuden vaikuttaa todistajien kertomuksiin. Kalske lisää vielä, että Aarnio on rakentanut ympärilleen myös poliisin ulkopuolella "hyvä veli -verkoston".  

Myös lainkäytön emeritusprofessori Jyrki Virolainen otti blogissaan kantaa Aarnion vapauttamispäätökseen.  

- Asioita tuntevat kyllä ymmärtävät, että nyt sotkemisvaaran uhka sen kuin vain kasvaa, kun oikeudenkäynnissä päästään todistajien kuulemiseen.  

Oikeuden mukaan sotkemisvaara on merkittävästi pienentynyt kesästä, jolloin Aarnio viimeksi vaati päästä vapaaksi. Kesän jälkeen huumejutussa on kuultu vastaajat sekä esitelty kirjalliset todisteet. Aarnio on lisäksi antanut kauan panttaamansa selityksen rahojensa alkuperästä.  

Aarnion vastapelurina istuva valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen arvioi vapauttamispäätöstä ainakin juridisesti hyvin tehdyksi, mutta ei halunnut arvioida sotkemisvaaran uhkaa enempää.  

- Tietysti se ei vastaa sitä, mitä olisimme toivoneet. Toivotaan, että matkustuskielto riittää, Hirvonen sanoi päätöksen jälkeen.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.