Malmin kentän lentokonesuoja tyhjennettiin lopullisesti lentokoneista – koneet jäävät toistaiseksi ulkosäilytykseen

1:56
Malmin lentokenttä on kerännyt paljon ehdotuksia Unescon maailmanperintöluetteloon.

Malmin kiistellyn lentoaseman alkuperäinen lentokonesuoja on tyhjennetty tänään lopullisesti lentokoneista Helsingin kaupungin määräyksestä.

Alun perin Helsingin kaupunki määräsi lentokonesuojan eli hangaarin tyhjennettäväksi jo toukokuussa 2017 uuden kaupunginosan tieltä. Saman vuoden marraskuussa kaupunginvaltuusto päätti, että kaupunki ei pyri tekemään lentokonehallin vuokrasopimusta ilmailutoimijoiden kanssa.

Lentokoulu BF-Lento ja lentokoneiden omistajat kertovat käyttäneensä tilaa häätökehotuksista huolimatta tähän saakka vanhan sopimuksensa ehtojen mukaisesti lentokoneiden säilytykseen ja huoltoon. 

Koneet ulkosäilytykseen

BF-Lennon koulutuspäällikkö Mark Baker kertoo MTV Uutisille, että hangaarissa on ollut kymmenkunta lentokonetta tähän kevääseen asti.

Bakerin mukaan lentokoneet on siirretty nyt taivasalle, mutta ne säilytetään edelleen Malmilla. Baker mukaan uusi paikka koneille on suunnitteilla Vihtiin Nummelan lentokentälle, minne koneille on tarkoitus rakentaa uusi suojahalli ennen lumien tuloa.

Osa Malmin lentoaseman halleista on tyhjennetty lentokoneista jo aiemmin.

Ilmailijoiden mukaan Helsingin kaupunki haki heille häädön hangaarista oikeusteitse. Malmin kenttää käyttäneet ilmailualan toimijat ovat taas vieneet tilojen vuokrauksesta kieltäytymisen hallinto-oikeuteen.

Helsingin kaupunki on ottanut tyhjennetyt hallit ja lentoaseman alueen tapahtumakäyttöön.

Lentoaseman tilalle suunnitteilla kaupunginosa

Helsingin kaupunki on suunnitellut Malmin lentoasemalle 25 000 asukkaan kaupunginosaa.

Finavia lopetti toimintansa kentällä vuonna 2016, ja sen jälkeen lentokenttä on toiminut niin sanottuna korpikenttänä eli valvomattomana lentopaikkana. Alueen maanvuokraussopimus Malmin lentokenttäyhdistykselle päättyy tämän vuoden lopussa.

Suunnitelmat uudesta kaupunginosasta ottivat takapakkia huhtikuussa, kun ympäristöministeriö palautti Malmin lentoaseman rakennussuojelua koskevan päätöksen Uudenmaan ely-keskukseen uudelleen käsiteltäväksi.

Malmin lentoaseman ystävät ry oli esittänyt, että valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi todettu lentoasema rakennuksineen ja kiitorata-alueineen suojeltaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja