Malli menetti jalkansa hengenvaarallisessa myrkytyksessä – syynä tamponi

Lauren Wasserin tarina muistuttaa tamponien käytön vaaroista. Mallin uraa luonut nuori nainen päätyi sairaalaan saatuaan tamponista toksisen shokkioireyhtymän.

Muistatko, kun sinua varoiteltiin kuukautisten alkaessa siitä, ettei tamponia saa unohtaa emättimeen liian pitkäksi aikaa? Se varoitus on yhä ajankohtainen.

Vice.com uutisoi yhdysvaltalaisesta Lauren Wasserista, Santa Monicassa asuvasta nuoresta mallista, jonka elämä muuttui 24 vuoden iässä. Kaikki alkoi flunssan kaltaisista oireista lokakuussa 2012. Laurenilla oli kuukautiset, mutta lisäksi hän tunsi olonsa todella väsyneeksi ja kipeäksi. Hän muistelee olleensa ystävänsä syntymäpäiväjuhlissa, mutta lähteneensä kotiin nukkumaan, sillä olo oli niin kamala.

Laurenin seuraava muistikuva olikin siitä, kun poliisi saapui tarkistamaan hänen vointiaan. Laurenin äiti oli huolestunut, kun yksin asuva tytär ei ollut vastannut yhteydenottoihin. Lauren ei muista, miten kauan oli nukkunut, mutta hän ei ollut kyennyt esimerkiksi viemään koiraansa ulos.

Ensimmäisellä kerralla poliisit vain kehottivat nuorta naista soittamaan äidilleen, mutta Laurenin vointi huononi edelleen. Seuraavalla tarkastuskäynnillä Lauren löytyi makaamasta huoneensa lattialla kasvot kohti lattiaa, 41 asteen kuumeessa. Hänet kiidätettiin sairaalaan, mutta tilannetta ei saatu rauhoittumaan. Laurenin vointi oli romahtanut ja hän oli saanut sydänkohtauksen. Kukaan ei tajunnut, misä oli kyse, ennen kuin tartuntatautien asiantuntija tajusi, että Lauren käyttää tamponia. Testeissä varmistui, että kyse on toksisesta shokkioireyhtymästä eli TSS:stä, harvinaisesta ja hengenvaarallisesta tilasta, jonka tamponi oli päässyt aiheuttamaan.

Laurenin äitiä kehoitettiin varautumaan tyttären kuolemaan, mutta kuin ihmeen kaupalla Lauren selvisi. Oikea jalka jouduttiin kuitenkin amputoimaan.

Miksi tamponi aiheuttaa vaaran?

Tamponi itsessään ei vielä aiheuta TSS:ää, vaan kyse on bakteeritulehduksesta. Usein tilaan liittyy Staphylococcus aureus -niminen bakteeri, jota esiintyy yleisesti ihmisten ihoilla ja esimerkiksi limakalvoilla. Joidenkin arvoiden mukaan jopa joka toinen ihminen kantaa kyseistä bakteeria, ja se on kantajalleen vaaraton. Staphylococcus aureus-bakteerit voivat kuitenkin tuottaa myrkkyä, ja tässä tamponi astuu kuvaan: se tarjoaa alustan, jossa muuten harmiton bakteeri pääsee muhimaan ja aiheuttamaan pahimmillaan kuolemaan johtavan toksisen shokkioireyhtymän.

Tamponien ja TSS:n yhteys tajuttiin 1980-luvulla, kun TSS-kuolemat kasvoivat rajusti. Tamponeiden imukykyä oli pyritty kasvattamaan keinokuiduilla, ja esimerkiksi Procter & Gamblen superimukykyinen Rely-tamponi synnytti kuohunnan aiheuttamalla TSS:ää. Yale Journal of Biology and Medicinen tutkimuksen mukaan Relyn sisältämä karboksimetyyliselluloosa toimi täydellisenä alustana bakteerien kasvulle.

Tamponipakkauksiin ilmestyi varoituksia TSS:stä ja suositus, jonka mukaan tamponi tulee vaihtaa muutaman tunnin välein. Nyt Lauren Wasserin perhe on haastanut oikeuteen suuryritys Kimberly-Clarkin, joka valmistaa Laurenin käyttämiä Kotex-tamponeja. Niiden TSS-riski ei välttämättä ole lainkaan korkeampi kuin muidenkaan tamponien, mutta perhe toivoo saavansa huomiota sille seikalle, että riskeistä huolimatta tamponeissa käytetään yhä keinokuituja. Heidän mukaansa varoitukset pakkauksissa eivät riitä, vaan tamponeista tulisi tehdä turvallisempia ylipäänsä.

Tietävätkö nuoret tamponien vaaroista?

Kolme vuotta myöhemmin Lauren kärsii yhä kivuista. Myös jäljelle jäänyt jalka kärsi pahoja tuhoja, ja hän menetti siitäkin varpaansa. Sairastuminen oli kolaus myös henkisesti: ulkonäöllään uraa tehnyt nuori löysikin itsensä pyörätuolista.

Laurenin tyttöystävä, valokuvaaja Jennifer Rovero, on valokuvannut Laurenin toipumisprosessia ja auttanut tätä tuntemaan itsensä jälleen kauniiksi. Kaupungilla kuvatessaan naiset ovat ottaneet tavaksi kysyä nuorilta tytöiltä tietävätkö he TSS:stä tai uskovatko he sen olevan totta. Useimmat vastaavat ei.

Lähde Vice.com

Lue myös:

    Uusimmat