Malesialaiskone toivotti viisi vuotta sitten hyvää yötä ja katosi – siviililentoliikenteen suuri mysteeri ratkennee vasta, mikäli kone joskus löydetään

– Tämä käy vuosi vuodelta vaikeammaksi, koska odotamme kaikki vastauksia.

AFP:n haastattelema Jacquita Gonzales on yksi omaisista, joita viisi vuotta sitten kadonneen malesialaisen matkustajakoneen kohtalo piinaa pahimmin. Hänen miehensä Patrick Gomes oli yksi 239 ihmisestä, jotka katosivat jäljettömiin siviililentoliikenteen suuriin mysteereihin kuuluvassa tapahtumassa.

Malaysia Airlinesin lento MH 370 lähti Kuala Lumpurista kohti Pekingiä hieman puolenyön jälkeen 8. maaliskuuta. Vajaan tunnin lennon jälkeen kone oli poistumassa Malesian lennonjohdon vastuualueelta.

– Hyvää yötä, Malaysia 3-7-0, kuului kuittaus koneen ohjaamosta.

Se jäi viimeiseksi elonmerkiksi Boeing 777 -koneen sisältä. Pian yhteydenoton jälkeen kone kaarsi jyrkästi pois suunnitellulta reitiltä ja sen lennontunnistuslaite eli transponderi sulkeutui.

Viime vuoden kesällä julkistetussa tutkimusraportissa todettiin, että kääntyminen pois reitiltä oli tietoinen valinta, joka tehtiin ohjaamosta. Tutkijat myös arvostelivat lennonjohtajia, joilta kesti liian kauan hälyttää koneen katoamisesta.

Uusien etsintöjen mahdollisuus avoinna

Katoamisen varsinaista syytä tai syyllistä tutkijat eivät omaisten pettymykseksi voineet nimetä. Arvailujen tasolla on liikuttu ohjaajan tahallaan järjestämästä joukkomurhasta kaappaukseen, tekniseen vikaan tai hapen loppumiseen. Todennäköisesti kone putosi vasta, kun polttoaine loppui.

– Lopullinen vastaus saadaan vasta, jos hylky löytyy, tutkimusta johtanut Kok Soo Chon sanoi lehdistötilaisuudessa heinäkuussa.

Konetta on etsitty kahteen otteeseen oletetulta putoamisalueelta Intian valtamerestä, mutta etsinnät lopetettiin vajaa vuosi sitten ilman tuloksia. Malesian liikenneministeri vakuutti omaisille aiemmin tällä viikolla, että maa on valmis harkitsemaan etsintöjen käynnistämistä uudelleen, jos siihen löytyy riittävästi perusteita.

Toistaiseksi ainoa konkreettinen todiste mereensyöksystä ovat muutama Intian valtameren länsiosassa rannalle huuhtoutunut koneen palanen. 

Lue myös:

    Uusimmat