Maksamattomat sähkölaskut aiheuttaneet tuhansia maksuhäiriömerkintöjä – pienikin yllättävä menoerä voi viedä maksukyvyn

Suomen Asiakastiedon mukaan suuntaus on huolestuttava.

Monilla suomalaisilla jää edelleen sähkölaskuja maksamatta, vaikka sähkön hinta on jo keväällä kääntynyt jyrkkään laskuun. Suomen Asiakastiedon mukaan pelkästään heinä-syyskuussa yli 2  000 henkilöä sai maksuhäiriömerkinnän maksamattomasta sähkölaskusta. Suunta on ollut tämän vuoden aikana nouseva.

–  Maksuhäiriömerkintä tulee aina viiveellä eli pitkän ajan kuluttua varsinaisen laskun eräpäivästä. Viime talven isoja laskuja maksellaan vieläkin ja osalla kuluttajista saattaa olla myös varsin hintavia kiinteitä sähkösopimuksia, sanoi Asiakastiedon viestintäpäällikkö Ville Kauppi tiedotteessa.

Kun elinkustannukset ovat nousseet, voi pienikin yllättävä menoerä viedä maksukyvyn. Suomalaiset huolehtivat yleensä ensimmäisenä asumiseen liittyvistä laskuista.

–  Sähkölaskuista aiheutuneiden häiriöiden kasvava trendi on mielestäni huolestuttava merkki siitä, että vakavat maksuvaikeudet ylipäätään ovat lisääntyneet. Kyse ei ole asiakkaan huolimattomuudesta tai piittaamattomuudesta, jos tällaisia arjen välttämättömyyksiäkin jää maksamatta, Kauppi totesi.

Syyskuun lopussa kaikkiaan 350  000 henkilöllä oli maksuhäiriömerkintöjä. Määrä on kymmeniätuhansia pienempi kuin vuosi sitten, mikä johtuu viime vuonna voimaan tulleesta luottotietolain muutoksesta. Maksuhäiriömerkintöjen tallennusaikoja lyhennettiin, ja merkinnät poistuvat nykyään kuukauden kuluttua siitä, kun luottotietoyhtiö on rekisteröinyt tiedon saatavan maksamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat