Tutkimus: Neljännes työikäisistä on joutunut tinkimään ruuasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä – syynä raha

Tutkimus: Neljännes työikäisistä on joutunut tinkimään ruuasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä – syynä raha 1:17
Aihetta käsiteltiin Seitsemän uutisissa.

Työikäisistä joka neljäs on joutunut tinkimään rahanpuutteen takia ruoasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Terve Suomi -väestötutkimuksesta.

Syksyllä 2022 ja keväällä 2023 toteutetussa kyselyssä toimeentulon vaikeuksista viimeksi kuluneen vuoden aikana ilmoittivat eniten nuoremmat ikäryhmät. 75 vuotta täyttäneistä naisista ja miehistä alle 10 prosenttia raportoi toimeentulon vaikeuksista.

Koko aikuisväestöstä ruoasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä ilmoitti joutuneensa tinkimään talousvaikeuksien vuoksi joka viides.

Rahaongelmat ovat lisääntyneet kaikissa ikäryhmissä hieman verrattuna vuoden 2020 kyselyyn. Naisilla ne ovat lisääntyneet miehiä selvemmin.

Päivittäinen elämä koetaan turvalliseksi

Aikuisista hieman alle 70 prosenttia koki päivittäisen elämänsä erittäin tai hyvin turvalliseksi. Aikuisista olonsa koki turvattomasti neljä prosenttia vastaajista. Turvattomuuden kokemus lisääntyi kuitenkin hieman vuoteen 2020 verrattuna.

Noin 80 prosenttia kertoi olevansa tyytyväinen asuinalueensa olosuhteisiin. Tyytyväisten osuus kasvoi iän myötä miehillä, mutta ei naisilla.

Kyselyyn vastasi 28 000 Suomessa asuvaa 20 vuotta täyttänyttä ihmistä. Lisäksi 5 700 kyselyyn vastanneista osallistui terveystarkastukseen. Kyselyn tulosten luottamusväli vaihtelee osiosta riippuen mutta on enintään yksi prosentti suuntaansa.

Tutkimuksen tuloksia raportoidaan THL:n mukaan syksyn aikana lisää.

Lue myös:

    Uusimmat