Maksaläiskät vaivana? Näin ehkäiset ja hoidat

Kevätauringon myötä iholle ilmestyvä maksaläiskä voi olla kiusallinen vaiva, mutta hyvällä suojautumisella niitä voi yrittää ehkäistä.

– Maksaläiskä eli melasma on kasvoilla esiintyvä, yleensä symmetrinen ja läiskittäinen ihon liikapigmentaatio, sanoo TYKS:in ihopoliklinikan ylilääkäri Leena Koulu.

Jos maksaläiskiin on taipumusta, tulevat ne selkeästi esille jo vähäisenkin auringonvalon UV-säteilyn vaikutuksesta.

– Läiskissä ei ole yhtään enempää pigmenttisoluja, mutta jostain syystä läiskien pigmenttisolut ovat hyvin aktiivisia tuottamaan pigmenttiä.

Maksaläiskät ovat paljon yleisempiä naisilla kuin miehillä ja niiden ilmaantumiseen vaikuttaa usein hormonaalinen säätely.

– Läiskät saattava tulla raskausaikana, ehkäisypillereiden käytön yhteydessä ja sitten ne toisaalta joskus saattavat hävitäkin.

Maksaläiskät vaivaavat nuorehkoja, mutta myös keski-ikäisiä naisia. Vaarallisia maksaläiskät eivät ole, eivätkä ne voi esimerkiksi kehittyä ihosyöväksi.

Muista korkea suojakerroin

Maksaläiskiä voi ehkäistä vain suojautumalla hyvin auringolta. Parasta on suojata kasvot käyttämällä korkean kertoimen suojavoiteita, joissa on myös mahdollisimman hyvä UVA-suoja.

Koska maksaläiskät voivat olla kosmeettisesti ikäviä, usein niitä halutaan hoidettavan pois.  

– Maksaläiskässä lisääntynyt pigmentti voi olla epidermiksessä eli orvaskedessä tai sitten dermiksessä eli verinahassa. Jos pigmentti on sijoittunut hyvin pinnallisesti, silloin sitä voidaan kemiallisilla kuorinnoilla tai kemiallisilla voiteilla saada hiukan vähenemään. Myös erilaisia peittovoiteita käytetään. Kosmetologisten tuotteiden teho kuitenkin lienee varsin vähäinen.

Maksaläiskien hoitoon tarkoitettuja vahvempia lääkevoiteita saa Suomessa ainoastaan lääkärin kirjoittamalla reseptillä. Näitä ovat muun muassa vaalentavat, hydrokinonia tai tretinoiinia eli A-vitamiinihappoa sisältävät voiteet.

– Mikäli maksaläiskät ovat kosmeettisesti hankalia ja niihin haluaa apua, silloin kannattaa hakeutua sellaisen ihotautilääkärin vastaanotolle, jolla on kokemusta kosmeettisesta dermatologiasta, Koulu neuvoo.

Kiinnitä tällaisiin luomiin huomiota!

Luomia on paljon erilaisia, kaikkiin ei tarvitse kiinnittää huomiota mutta osaan sitäkin enemmän. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kirsi Isoherranen Iho- ja allergiasairaalan toimenpideyksiköstä kertoo, millaisia luomia kannattaa mennä näyttämään lääkärille.

Iho ja aurinko

Mistä melanooman yleistyminen johtuu? Studio55.fi-lähetyksessä vieraana huhtikuussa 2014 ihotautien ja patologian erikoislääkäri Susanna Virolainen.

Lue myös:

    Uusimmat