Majava pisti ranttaliksi mökkisaaressa Merikarvialla – lättähännän tuhotöistä aiheutui valtava puutyösavotta: "Ei se ennen ihan näin ahneeksi ole heittäytynyt"

Majava pisti ranttaliksi mökkisaaressa Merikarvialla – lättähännän tuhotöistä aiheutui valtava puutyösavotta 0:40
Mökkiläisten ällistys: Majava oli järsinyt rantapenkan puut uuteen uskoon ja katkonut 18 puuta

Valkeakoskelaismies lähti pääsiäisen aikaan Merikarvian Kotolahdella sijaitsevalle mökilleen tarkistamaan, missä kunnossa tilukset ovat syksyn ja talven jäljiltä. Soutuveneen lähestyessä kohti mökkisaarta, rantatörmän näkymät eivät olleetkaan entisellään. 

Käytännössä edessä häämötti ennalta-arvaamaton puusavotta, jyrsijän järjestämä työleiri.

Majava on näyttänyt elonmerkkejä mökkisaaren alueella jo aiempinakin vuosina, mutta ei sentään tällä laajuudella, valkeakoskelaismies kertoo.

– Tässä on varmaankin majavan perhetilanteen muutos taustalla. Ehkä sen poikamiespäivät ovat nyt ohi. Liekö sille tulossa isompi pesue, kun on tarvinnut koko ranta parturoida. Ei se ennen ihan noin ahneeksi ole heittäytynyt. Aiemmin se on vienyt korkeintaan muutaman hassun kepakon, mies kertoo.

Jyrsijä oli järsinyt poikki kaikkiaan 18 puuta, jotka nyt lepäsivät rantatörmältä veteen kaatuneina.

Jäljellä olivat vain rungot. Oksistojen karsimisen lättähäntä oli jo itse hoitanut mitä ilmeisemmin pato- ja pesänrakennusvelvoitteidensa vuoksi.

Kohti uutta savottaa

Kun mökkiläiset pääsiäisen jälkeen palasivat jatkamaan puutöitä, pääarkkitehti suvaitsi uida näytille rannan edustalle.

Ehkä se suoritti jonkinasteista työmaavalvontaa.

– Siellä se ui kohti pohjoista. Varmaan oli menossa tekemään uutta savottaa, mökkiläinen kertoo.

– Kun se näki mut, niin sukelsi saman tien.

Jyrsijän sinänsä ei-toivotusta maisemointioperaatiosta seurasi paljon hyvääkin: kolme kuutiota polttopuita, aiempaa aurinkoisempi uimaranta ja eheämpi televisiokuva.

– Isäni on rannan puita suojellut, eikä ole suostunut niitä kaatamaan. Puita oli niin paljon, että ne välillä häiritsivät jopa tv-antenniyhteyttä. Että sinänsä majava nyt jelppasi näiden asioiden korjaamisessa.

Kaksi lajia

Viime viikonloppuna majavan tuhoalueille oli pistäytynyt myös rantakäärme. Mökkiläiset suhtautuivat vaarattomaan matelijaan suopeudella: se ei ainakaan myllytä pihaa uuteen järjestykseen talttahampaiden voimin.

Suomessa elää kaksi majavalajia: euroopanmajava ja kanadanmajava.

Luonnonvarakeskus tietää kertoa, että kolme vuotta sitten suoritetussa pesänlaskennassa euroopanmajavakannan koko Suomessa oli noin noin 4 000 yksilöä. Kanadalaisen lajitoverin edustajajoukko on huomattavasti suurempi, noin 10 300–19 100 yksilöä.

Tarina ei kerro, kumman lajin edustaja merikarvialaisella mökillä vieraili. Todennäköisesti kyseessä on Satakunnan alueella yleisempi euroopanmajava.

Lue myös:

    Uusimmat