Maitotytöksi Riikka Katajainen

Vuoden 2000 Maitotytöksi valittiin tiistaina 20-vuotias Tampereen tyttö Riikka Katajainen. Vaalea Riikka nousi 27. maidon lähettilääksi 150 hakijan joukosta. Maitotyttönä hän haluaa opastaa lapsia terveisiin elämänarvoihin ja monipuoliseen ruokavalioon. Hän opiskelee Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa syrjäytyneiden sosiaalista kuntoutusta 3,5-vuotisella yo-linjalla. Omiksi maitosuosikeikseen Katajainen mainitsee kevytmaidon, jogurtin ja rahkajälkiruuat.

Maitotytön valitsi seitsenhenkinen raati, jonka puheenjohtaja oli professori Antti Ahlström Helsingin yliopistosta. Ahlström piti loppukilpailuun päässeitä kahdeksaa tyttöä äärettömän tasaväkisinä. Lopputuoksinassa Tampere oli kuitenkin vahvoilla, sillä ensimmäiseksi perintöprinsessaksi nousi toinen tamperelainen Tiina Heikkinen ja kolmanneksi tuli seinäjokelainen Emma Lehtola.

Maitotytön työ on monipuolista

Raadilla ei Ahlströmin mukaan ollut ennakkoehtoja hakijan maaseutukokemuksille tai lypsytaidolle, sillä jokainen Maitotyttö pääsee vuotensa aikaa tarttumaan lehmän utareisiin. Raati haki luontevaa, trendikkäästi sanottuna terveysvaikutteista lähettilästä, joka pystyy näppärästi hoitamaan odottamattomatkin tilanteet. Maitotytön tehtävänä on kiertää ympäri Suomea kouluissa ja tapahtumissa kertomassa maitovalmisteiden merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille.

Katajainen seuraa tehtävässä viime vuoden maitolähettilästä, alajärveläistä Marika Kivimäkeä, joka palaa nyt terveystieteen opintoihinsa Jyväskylän yliopistossa. Kivimäki kertoi jättävänsä paikkansa haikeudella, mutta menee uteliaana takaisin opiskeluelämään. Hauskimpina Maitotyttö-kokemuksinaan hän pitää varuskuntavierailujaan, jolloin kiivaimmat ihailijat jopa kiipesivät yöllä ikkunasta maitolähettilästä tervehtimään.

Maitotyttö on Maito ja Terveys ry.:n työntekijä. Maito ja terveys ry. on kansanterveysjärjestö, jonka jäseninä on 23 terveyteen, urheiluun, maitoalaan ja raittiuteen liittyvää järjestöä ja meijerialan yritystä. Järjestö julkaisee internetsivuillaan www.maitojaterveys.fiesimerkiksi maitotuotteiden kulutuslukuja ja ravitsemustietoa. (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat