Mainos

Maitotilallinen pakotteista: Menetykseni 60 000 euroa vuodessa – voi vielä tuplaantua

– Siellä tiedetään ja nähdään, että navetta palaa, mutta koska heidän hälytysjärjestelmänsä ei anna minkäänlaista signaalia, niin paloa ei ruveta vielä sammuttamaan.

Näin kuvailee lypsykarjatilan pitäjä EU-komission päätöstä olla myöntämättä Suomelle maitotukia.

Keski-Pohjanmaan Toholammilla maitotilaa pitävän Atso Ala-Kopsalan mukaan tilanne on ollut lähes kestämätön sen jälkeen, kun Venäjä asetti elokuun alussa vastapakotteita EU:lle.

Valio joutui pudottamaan kuusi senttiä maidon litrahintaa. Tätä maidontuottajien osuuskunta kompensoi syömällä omaa jälkitilitysvaraansa kahdella sentillä. Kaiken kaikkiaan Ala-Kopsala menettää siis neljä senttiä jokaisesta tuottamastaan maitolitrasta.

– Meidän tilalla tilityshinnoista on pudonnut 10 000 euroa kolmen kuukauden aikana, sanoo Ala-Kopsala

Kun tuottajaosuuskunta on kompensoinut maidonhinnan laskua, on maitotilallisilta kadonnut heille merkittävän tärkeä jälkitilitysvara.

– Viime vuoden tuotannosta saatiin jälkitilitystä semmoinen 36 000 euroa, joka maksettiin alkuvuodesta. Ensi vuonna tätä rahaa ei ole odotettavissa. Jos tämä tilanne jatkuu esimerkiksi ensi elokuulle, kuten on ennustettu, niin tämä tarkoittaa vuositasolla 60 000 euroa tuloksestamme pois, sanoo Ala-Kopsala.

"Päivittäisten laskujen kanssa taistellaan"

Ala-Kopsalan huolena on tällä hetkellä se, etteivät nykyiset maidon hinnanalennuksetkaan vielä riitä.

– Jos tulee vielä toinenkin vastaava alennus, niin se tarkoittaa 120 000 euron menetyksiä meidän tilallamme. Ei semmoisia summia voi yhtäkkiä löytää omaa toimintaansa tehostamalla. Sitä oman toiminnan tehostamista on tehty meilläkin jatkuvasti jo 10-20 vuoden ajan.

Maidon kiintiöjärjestelmän poistuminen ensi maaliskuun jälkeen pahentaa maitotilallisen arkea entisestään.

– Maidontuotanto vaikuttaisi maailmanlaajuisesti olevan kasvussa eli luvassa on lisää tarjontaa ja varmasti hintavaihtelut tulevat lisääntymään.

Ala-Kopsalan mukaan maitotilalliset ovat yrittäneet vahvistaa kassaansa, jotta he sopeutuivat paremmin tulevaan. 

– Venäjän vastapakotteet veivät kyllä pohjan siltä kassan parantamiselta. Kyllä tässä taistellaan ihan tämänkin päivän laskujen kanssa, että miten ne saadaan hoidettua.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.