Maistuisiko linnunpesäkeitto? − Kymmenen oudointa ruokaa maailmalta

Suomalainen mämmi ja muut erikoisuudet kalpenevat näiden makuelämysten rinnalla. Tervetuloa erikoiselle makumatkalle maailmalle!

Linnunpesäkeitto, Kiina

Kiinalainen linnunpesäkeitto tunnetaan myös nimellä "idän kaviaari". Keiton raaka-aineena käytetään pääosin syljestä koostuvia tervapääskyjen pesiä.

Lintujen syljessä on ainutlaatuinen hyytelömäinen ja kumimainen koostumus, ja se lukeutuu kalleimpiin eläinperäisiin tuotteisiin. Vuosisatoja vanhan perinneruuan uskotaan kohottavan sukuviettiä.

Friteeratut tarantellat, Kamputsea

Mikäli kärsit hämähäkkikammosta, et ehkä halua maistaa näitä kavereita. Kauttaaltaan friteerattuja tarantelloja voi ostaa kamputsealaisista katukeittiöistä.

Tarantellat päätyivät alkujaan pannulle nälkiintyneiden kamputsealaisten toimesta Punaiset khmerit -liikkeen väkivaltaisella aikakaudella. Päältä rapea ja sisältä tahmainen, kanaa ja heinäsirkkaa maultaan muistuttava herkku maksaa vain muutaman sentin.

Pallokala, Japani

Ole varovainen pallokalan kanssa, tai voit päätyä ruumishuoneelle! Japanilaisten herkkukalan ihossa ja sisälmyksissä on 1250 kertaa syanidia vanhempaa myrkkyä, tetrodotoksiinia.

Pallokalan valmistaminen Japanissa vaatii ravintoloilta ja kokeilta erikoisluvat. Myrkkyyn ei tunneta vasta-ainetta. Sen nauttiminen johtaa halvaantumiseen ja lopulta tukehtumiskuolemaan.

Balut-munat, Filippiinit

Näiden yllätysmunien sisältä löytyy kananpoika, joka on keitetty juuri ennen kuoriutumista. Filippiineillä Balut-munien suosio on lähes verrattavissa hot dogeihin Amerikassa.

Syöminen sujuu oikeaoppisesti niin, että ensit rikot munan, sitten hörppäät liemen ja lopulta nautit keltuaisen ja sikiön. Proteiinipitoisen herkun uskotaan nostavan libidoa.

Kopi Luwak -kahvi, Indonesia

Kopi Luwak on maailman harvinaisin ja kallein luksuskahvi. Kuulostaako taivaalliselta? Kahvi valmistetaan indonesialaisen, kissaa muistuttavan luwakin ulosteista.

Luwakin elimistö ei pysty sulattamaan sen pääasiallista ravintoa, kahvikirsikoita.

Luwak syö ainoastaan kypsiä kahvikirsikoita, mutta sen elimistö ei pysty sulattamaan niitä. Kahvin salaisuus on elimistön läpi kokonaisina kulkeneisiin papuihin jäänyt erityinen aromi.

Casu Marzu -juusto, Sardinia

Mätänä juustona tunnetun Casu Marzun myyminen on tätä nykyä terveyssyistä kiellettyä, joskin sitä voi ostaa pimeiltä markkinoilta. Juuston kypsyttäminen etenee aina mätänemisasteelle, jonka juustoon lisätyt juustokärpäsen toukat saavat aikaiseksi.

Toukat pystyvät hyppäämään, joten ruokailijan kannattaa suojella silmiään. Isomman riskin kuitenkin muodostaa se, että juusto voi mädäntyä liian pitkälle, jolloin siitä tulee myrkyllistä.

Hapansilakka, Ruotsi

Silakat pyydystetään keväällä juuri ennen kutuaikaa ja laitetaan käymään tynnyreihin 1−2 kuukaudeksi. Käymisprosessi jatkuu metallisissa purkeissa.

Tölkkien sisälle muodostuu voimakas paine. Tietyt lentoyhtiöt rinnastavat tökit räjähteisiin eivätkä täten salli niiden tuomista lennoilleen.

Elävä mustekala, Korea

Sannakii on korealainen ateria, joka koostuu elävästä, lautasella yhä sätkivästä mustekalasta. Mustekala leikataan osiin, maustetaan seesamiöljyllä ja tarjoillaan.

Syöminen on haaste paitsi henkisesti myös fyysisesti, sillä lonkerot tarttuvat hanakasti kiinni mihin tahansa kosketuspintaan. Tukehtumisvaaran estämiseksi ateria tulee myös pureskella huolella.

Lunnin sydän, Islanti

Islantilaisittain nautittuna lunnilta katkaistaan ensin niska, siivekäs nyljetään ja sen sydän syödään raakana, vielä lämpimänä. Lunnin kerrotaan olevan maultaan kalaisa versio kanasta tai ankasta.

Ateria valmistetaan usein savustamalla tai pannulla. Julkkiskokki Gordon Ramsey aiheutti taannoin kohun nauttimalla raakaa herkkua tv-lähetyksessä.

Käärmeviina, Vietnam

Käärmeviinalla tarkoitetaan riisiviinapulloa, jonka sisälle on upotettu myrkkykäärme. Käärmeen annetaan hautua pullossa useita kuukausia, jotta sen myrkky liukenee viinaan. Etanoli tekee myrkyn vaarattomaksi.

Käärmeviinalla on uskomusten mukaan monenlaisia terveysvaikutuksia. Verisessä versiossa käärmeen vatsa viilletään auki, jotta veri pääsee valumaan pullon sisälle. Juoma tarjotaan välittömästi.

Lähde: www.bootsnall.com

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat