Mainos

Mainilan laukauksista 80 vuotta – miksi Neuvostoliitto pommitti omia maitaan saadakseen Suomen näyttämään syylliseltä?

2:10

Mainilan laukaukset ammuttiin 26. marraskuuta 1939. Kyseessä oli Neuvostoliiton lavastusoperaatio, jossa Suomen väitettiin pommittaneen Neuvostoliiton maita.

Tuolloin neuvostoliittolaiset väittivät, että Mainilan kylässä lähellä Suomen ja Neuvostoliiton rajaa neljä neuvostoliittolaista sotilasta olisi menettänyt henkensä Suomen puolelta ammuttujen tykkien takia.

– Muutaman tunnin viiveellä näistä tapahtumista Molotov ilmoitti, että Neuvostoliitossa on tehty perusteelliset tutkinnat tästä välikohtauksesta ja suomalaisia syytettiin, historiantutkija ja kolmen yliopiston dosentti Lasse Laaksonen toteaa.

Suomalaiset kieltäytyivät ottamasta vastuuta laukauksista, koska se oli tosiasiassa mahdotonta. Suomella ei ollut tykkejä edes niin lähellä rajaa, että se olisi voinut ampua Neuvostoliiton puolelle.

"Suurvalta ottaa sen minkä haluaa"

Tästä seurasi maiden välillä noottien vaihto. Niiden seurauksena Neuvostoliitto katkaisi maiden välisen hyökkäämättömyyssopimuksen ja diplomatiasuhteet. Sen jälkeen Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30. marraskuuta. Talvisota syttyi.

Mainilan laukaukset olivat Neuvostoliiton lavastama tekosyy, jolla suurvalta perusteli hyökkäystään Suomeen.

– Suurvalta ottaa sen minkä haluaa, joko pehmeämmin tai vähemmän pehmeämmin. Tässä käytettiin lavastusta hyväksi, jolla saatiin Suomi näyttämään aggressiiviselta suurvaltaa vastaan ja seurauksena oli hyökkäys Suomeen, Laaksonen sanoo.

Neuvostoliitto ei koskaan myöntänyt totuutta

Neuvostoliitto ei ikinä myöntänyt olleensa Mainilan laukausten takana. Vasta 1990-luvulla Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Venäjän valtionjohto myönsi, että kyse oli lavastusoperaatiosta.

Siitä huolimatta venäläisten keskuudessa elää edelleen asenne, että suomalaiset olivat laukausten takana.

Nykyään venäläiset tutkijat ovat päätyneet johtopäätökseen, että mitään laukauksia ei koskaan edes ammuttu. Heidän tulkintansa mukaan pelkkä provokatiivinen väite suomalaisten tekemästä hyökkäyksestä riitti sodanjulistukseen.

Venäläisten arkistoista ei myöskään löydy tietoa ensimmäisestäkään Mainilan laukauksien uhrista, joten tiettävästi kukaan ei kuollut lavastusoperaatiossa.

 Katso Laaksosen koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta!

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja