Maijan sekavan käytöksen taustalla harvinainen oireyhtymä: Muistiongelmia jo 30-vuotiaana

Orvokki kantaa edelleen huolta entisestä sijaistyttärestään, joka kärsii harvinaisesta Fahr-oireyhtymästä.

Sijaistytär Maija* muutti Orvokin ja tämän miehensä luokse, kun tyttö oli 14-vuotias. Orvokki tunsi tytön jo entuudestaan ja oli ehtinyt toimia tämän tukihenkilönä jo muutamia vuosia ennen sijoitusta.

Elämä uuden perheenjäsenen kanssa ei ollut helppoa. Maija oireili eri tavoilla ja käyttäytyi välillä aggressiivisesti.

– Ajattelimme kuitenkin, että hänen käytöksensä johtui normaalista murrosiästä. Uskoimme myös, että hänen äitinsä rankalla menneisyydessä oli oma vaikutuksensa. Maijan biologinen äiti oli käyttänyt raskausaikana alkoholia ja oli psyykkisesti sairas.

Ongelmia ihmissuhteissa

Vaikeuksista huolimatta Maija selvitti peruskoulun ja valmistui tuettuna myös ammattikoulusta. 19-vuotiaana hän muutti omilleen. Se ei kuitenkaan sujunut ongelmitta, ja usein Orvokki saikin puheluita, joissa häntä pyydettiin avuksi auttamaan milloin missäkin asiassa. Maija tuntui riitaantuvan ystäviensä kanssa kovin helposti, ja Orvokki yritti parhaansa mukaan olla avuksi ristiriitatilanteissa.

– Jos hän sai ystävän, hän halusi omistaa tämän kokonaan, Orvokki kuvailee.

Orvokki arveli ihmissuhdeongelmien johtuvan tytön äiti-suhteesta.

Muisti alkoi pätkiä

Pikkuhiljaa Maija alkoi laiminlyödä elämäänsä, ja hän alkoi kärsiä muistiongelmista.

– En osannut kiinnittää oireisiin heti huomiota, sillä en voinut kuvitellakaan, että sen ikäisellä tytöllä voisi olla jotain vakavia muistioireita.

Orvokin epäilykset alkoivat kuitenkin herätä, kun Maija eräänä uudenvuodenyönä soitti ja sanoi, ettei hän tiennyt sijaintiaan tai sen paremmin sitäkään, mistä hän oli tulossa ja minne matkalla. Orvokki soitti hätäkeskukseen ja Maija saatiin paikannettua.

Sairaalassa asiaa selviteltiin, mutta kun tutkimuksissa ei löytynyt mitään erityistä, Maija päästettiin kotiin. Orvokkikin arveli tytön nauttineen liikaa alkoholia ja menettäneen siksi muistinsa.

Ongelmat eivät kuitenkaan helpottaneet. Päinvastoin hankaluuksia tuli yhä enemmän.

– Maijan arki meni yhä sekavammaksi. Laskut jäivät maksamatta, ja hän tilaili tavaroita, vaikka rahaa ei ollut. Lopulta hän onneksi suostui edunvalvontaan. Se rauhoitti elämää siltä osin.

Oireille löytyi selitys

Pari vuotta sitten Orvokki sai puhelun, joka säikäytti hänet perinpohjaisesti. Maija oli lähtenyt viemään ystäväänsä sadan kilometrin päähän, eikä hän löytänyt enää takaisin.

– Hän oli istunut autossa koko yön ja odottanut, että huoltoasema aukeaisi kuudelta ja hän pääsisi kysymään ajo-ohjeita. Silloin olimme aivan kauhuissamme, sillä tajusimme, ettei se todellakaan voinut olla normaalia.

Maija vietiin jälleen sairaalaan tutkittavaksi. Lääkäri kuitenkin totesi kaiken olevan kunnossa ja passitti Maijan kotiinsa.

Arkea yritettiin jälleen jatkaa, mutta tilanne paheni entisestään. Lopulta tilanne kärjistyi psykoosiin asti. Viimein Maija tutkittiin perinpohjaisesti ja syy vuosia kestäneille oireille selvisi: Maija kärsi harvinaisesta Fahr-oireyhtymästä. Taudin oireita ovat muun muassa motoriikan heikkeneminen, dementia, henkinen jälkeenjääminen sekä persoonallisuusmuutokset.

– Se on rappeuttava sairaus, johon ei ole täsmähoitoa. Se on todettu, ettei tytöstä ole yksinasujaksi eikä tuettukaan asumismuoto riitä. Maija asuukin nyt kuntoutuskodissa, jossa on ympärivuorokautinen valvonta.

Orvokki toivoo nykyisen asumismuodon sopivan Maijalle, jotta tämä voisi viimeinkin elää mahdollisimman rauhallista ja tasapainoista elämää. Vuosia kestänyt huoli Maijasta ei ole helpottanut vieläkään.

– Maija on nykyään 32-vuotias, mutta pidämme edelleen yhteyttä. Ei tästä sijaisvanhemmuuden pestistä koskaan kokonaan irti pääse, enkä haluakaan.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat