Maija Vilkkumaa kirjastaan: Jokaisessa hahmossa on jotain minusta

Muusikko Maija Vilkkumaa aloitti kirjoittamisprojektinsa tavallaan vahingossa.

Tammikuussa 2011 Maija Vilkkumaa alkoi miettiä uraansa. Laulajasta tuntui, että biisintekovarastot oli ammennettu loppuun. Rajat ja määritelmät alkoivat kuristaa. Äitiyslomalla asioita oli aikaa miettiä.

Niinpä musiikki sai jäädä ainakin hetkeksi. Tilalle tuli kirjoittaminen.

– Se alkoi tavallaan vahingossa. Kirjoittaminen on jollain lailla samanlaista kuin biisien tekeminen, mutta se antaa uusia, virkistäviä tulokulmia maailmaan, Vilkkumaa toteaa.

Nyt kirjoittamista on jatkunut yli kaksi vuotta, ja se on tuottanut tulosta. Vilkkumaan esikoiskirja Nainen katolla julkaistaan reilun viikon päästä.

Muusikon esikoiskirjassa on paljon kaikkea. Tyylilajit ja näkökulmat vaihtelevat. Kappaleet ovat lyhyitä ja fontit monenkirjavia. Perinteisen kerronnan lisäksi kirjassa on fiktiivisiä blogikirjoituksia, keikkaraportteja ja lyhyitä viestejä.

– Moniäänisyys kiehtoo minua, ja tykkään leikkiä genreillä. Mielestäni ihmisten eri äänet tulevat esiin nimenomaan erilaisissa kirjoituksissa, Vilkkumaa sanoo.

Tuore kirjailija puhuu myös keveydestä. Melankolisten henkilöiden peiliksi piti saada jotain repäisevää.

– Kirjan päätarina on tietyssä mielessä melko staattinen. Kuitenkin halusin, että kirja on hauska, karnevalistinen ja että siinä on paljon viittauksia nykyaikaan.

Henkilöihin pitää pystyä samaistumaan

Nainen katolla -kirja rakentuu useamman henkilön näkökulmasta. Yhtäältä se kertoo rääväsuisesta musiikkitoimittaja.Lindasta ja toisaalta apeasta äidinkielenopettaja Villestä. Yksi kirjan päähenkilöistä on neljääkymppiä lähestyvä Silja, kahden lapsen äiti prameassa omakotitalossaan. Siljan avioliitto on kriisissä ja pettymys elämään ja unelmiin ahdistaa.

– Luulen, että jokaisessa hahmossa on jotain minusta itsestäni, Vilkkumaa pohtii.

Omasta elämästään tuore kirjailija ei kuitenkaan romaaniaan kirjoittanut.

– Kun äitini oli lukenut kirjan, hän soitti huolestuneena ja kysy, onko Siljan tarinassa kyse minun avioliitostani. Ei todellakaan ole, Vilkkumaa nauraa.

Silti henkilöitä pitää pystyä ymmärtämään.

-Vaikka henkilöt toimisivatkin omasta mielestäni jotenkin irrationaalisesti, niin minun täytyy pystyä menemään niiden nahkoihin.

Ja sitten nupit pitää vetää kaakkoon, henkilöt överiksi ja käänteet nopeiksi.

– Kyse on siitä, että tunnistaa jonkinlaisen olon itsessään ja sitten maksimoi sitä ihan hirveästi.

Kirjan kanssa kiertueelle

Vilkkumaa on tämän päivän kirjailija. Hänen teoksellaan on oma Twitter-tili ja Facebook-sivu. Kirjassa esiintyvistä kappaleista on koottu Spotify-soittolista ja romaanin kirjoittamisesta tehty Youtube-videoita.

Joku voisi sanoa Vilkkumaan brändäävän itseään. Kirjailija itse näkee tilanteen toisin.

– Varmasti taustalla on jotain markkinoinnillisia ulottuvuuksia, mutta en varsinaisesti ajattele brändääväni itseäni. Tämä on luovan työn jatkumoa. Haluan jatkaa sitä maailmaa, joka kirjaan tuli luotua.

Eikä romaanin maailmaa ole laajennettu vain verkossa. Vilkkumaa aikoo nimittäin lähteä kirjansa kanssa myös kiertueelle ystävänsä, toimittaja Anna Tuluston kanssa.

– Kiertueella puhumme kirjallisuudesta, elämästä ja kaikesta mitä mieleen juolahtaa, Vilkkumaa lupaa.

(MTV3-STT)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja