Maija Vilkkumaa Kallion lukion kohusta: "Koulu ja sen entiset rehtorit pitää saattaa vastuuseen"

Kallion lukion käynyt Maija Vilkkumaa avautuu Twitterissä viikonloppuna nousseesta helsinkiläislukion miesopettajaa koskevasta kohusta.

STT uutisoi sunnuntaina Helsingin Kallion lukion miespuolisen lehtorin epäasiallisesta käytöksestä vuodesta 2000 tähän vuoteen asti. Osa haastatelluista opiskelijoista ei kokenut fyysistä lähentelyä, mutta lähes kaikki kertoivat oudosta seksuaalisesti virittyneestä tunnelmasta opettajan läheisyydessä.

Laulaja Maija Vilkkumaa, 44, opiskeli Kallion lukiossa 1990-luvulla. Vilkkumaa kirjoitti Twitter-tilillään sunnuntaina kohusta.

– Ei ollut minun opettaja, mutta minun aikanani. Kiinnitin ulkopuolelta huomiota hänen tyyliinsä valikoida suosikkeja epämääräisin perustein, Vilkkumaa twiittaa.

– Tehdä normiopetuksen ulkopuolisia "superproduktioita", joihin valikoitiin ihmisiä salamyhkäisesti, kukaan ei tiennyt missä mennään, hän jatkaa.

– Oppilailla outo olo koko hommasta, ja lukiolainen kokee olevansa vääränlainen, vaikka todellisuudessa "pedagogi" on kusipää, Vilkkumaa toteaa.

Laulaja ei sievistele sanoissaan.

– Persenaama vallankäyttäjä, kuten nämä kaikki. Uskomatonta, ettei koulu ole reagoinut, vaikka asiasta on puhuttu vuosia.

– Koulu ja sen entiset rehtorit pitää saattaa vastuuseen tästä, Vilkkumaa toteaa.

Vilkkumaa twiittasi aiheesta vielä tänään tiistaina.

– Salailun kulttuuri jatkuu. Oppilaat, opettajat: puhukaa. Kaikille.

– Hyväksikäyttäjäopettajien valta perustuu juuri hiljaisuudelle. Työyhteisö, jossa vaaditaan salailua ja hiljaisuutta, ei ole terve. Puhukaa.

Epäasiallisesta käytöksestä syytetty Kallion ilmaisutaidon lukion opettaja itse myönsi STT:lle käyttäytyneensä harjoitustilanteissa "provosoivasti" 15–20-vuotta sitten, mutta kiistää ahdistelleensa harjoituksissa tai niiden ulkopuolella.

–  Näyttämöllä hän saattoi seistä takanani, kun muut olivat edessä, ja laittaa käden perseelle tai painautua lantioon kiinni, yksi haastatelluista kertoi.

Moni STT:n haastattelema nainen kertoi, että opettajan vetämät harjoitukset olivat todella fyysisiä, ja opettaja oli monesti itse mukana. Improvisaatiota tehtiin paljon, ja se saattoi johtaa raiskauksen näyttelemiseen.

Raiskausharjoituksista kertoi STT:lle ainakin kolme naista, jotka opiskelivat lukiossa vuosien 1999 ja 2007 välillä.

Opettaja: Raiskausharjoitus "ehkä kerran"

Opettajan itsensä mukaan 15–20 vuotta sitten hänen ammattitaitonsa ei ollut vielä hyvä ja hänen opetustapansa on voitu kokea hyökkääväksi. Mistään seksuaalisesta opettajan mukaan ei kuitenkaan ole ollut kyse.

–  Se toiminta oli pedagogisesti siinä määrin epäonnistunutta, että voin hyvin ymmärtää, että siinä on ollut väärinkäsityksiä.

Opettajan mukaan hän on tehnyt raiskausharjoitteen "ehkä kerran".

–  Silloinkaan en ollut hyökkäävänä osapuolena, hän sanoo STT:lle.

Raiskausharjoituksista on kertonut STT:lle ainakin kolme naista, jotka opiskelivat lukiossa vuosien 1999 ja 2007 välillä.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun professori, näyttelijä Elina Knihtilä kommentoi STT:n pyynnöstä opiskelijoiden kertomia harjoituksia. Hän sanoo, ettei ymmärrä, miksi raiskausta harjoitellaan ylipäätään ja ettei harjoituksessa kuulu ahdistaa.

–  Jos pienikin tällainen vire syntyy, olen todella huolissani pedagogisista lähtökohdista.

Lue lisää aiheesta täällä.

Katso alla Maija Vilkkumaan haastattelu Huomenta Suomessa elokuussa 2017.

Maija Vilkkumaa: Lukioajan tyttöbändi auttoi löytämään oman äänen 10:00

Lue myös:

    Uusimmat