Madventuresin Riku Rantala: Kirjamme neuvoo, kuinka käydä vessassa tropiikissa

Toimittaja Riku Rantala on innokas lukija, joka kahlaa läpi laajasti tieto- ja kaunokirjallisuutta. Lisäksi Rantala on kirjoittanut useamman tietokirjan.

Madventuresin Riku Rantala kertoo Kirjapiirin kymmenennessä jaksossa omista lukutottumuksistaan. Aikaisemmin muun muassa Helsingin Sanomien rikostoimittajana työskennellyt Rantala on suuri kirjojen ystävä.

– Kirja on mielestäni maailman paras käyttöliittymä tiedonvälitykselle. Monet peräänkuuluttivat Madventuresissakin, että miksi te ette kerro enemmän faktoja joistakin kohteista, mutta mielestäni siinä ei ole mitään järkeä, että alkaisimme printtailemaan sinne väkilukuja sun muita. Ne selvitetään muualta, ja kirja on siihen paras käyttöliittymä. Hitaaseen ja tärkeään tiedonvälitykseen: kirjat, Rantala sanoo.

Madventuresilta on tulossa uusi kirja joulukuussa, ja siinä neuvotaan muun muassa, miten käydä kakalla tropiikissa, kun vessana toimii reikä maassa, ja vessapaperin sijaan kuuluu käyttää vettä.

– Ajattelimme, että olemme jossain määrin osasyyllisiä suomalaisten nuorten kasvaneeseen matkusteluintoon, joten meidän piti skrivata ohjeita niistä asioista, joita olemme oppineet, Rantala sanoo.

Rantala paljastuu monipuoliseksi himolukijaksi

Rantala pohtii, että hän saattaa olla jopa liiankin kaikkiruokainen lukija, mutta eniten hän lukee kotimaista kaunokirjallisuutta.

– Mun ehdoton suosikki on Arto Salminen, jo edesmennyt lahjakkuus, joka teki varmaankin Suomen yhteiskunnallisinta nykykirjallisuutta. Hänellä on todella karua matskua, joka on erittäin hauskaa mutta myös superinhorealistista, Rantala sanoo ja vertaa Salmisen tuotoksia punk-musiikkiin.

Muiksi suosikeikseen toimittaja nostaa Juha SeppälänSupermarket-teoksen, joka on yli 20 vuoden takaa. Rantala muistelee teoksen olleen myös Finlandia-ehdokkaana. Rantala mainitsee myös Jouko Turkan olevan yksi hänen suosikkikirjailijoistaan, ja Häpeä on hänen mielestään Turkan parhain teos.

Matkustaminen vaikuttaa lukuvalintoihin

Matkustaminen vaikuttaa myös lukutottumuksiin. Rantala ottaa reissuille yleensä mukaan uusimpia suomalaisia kirjoja, mutta hän haluaa aina lukea myös kirjan, joka on kotoisin matkakohteesta. Tällöin Rantala lukee sekä tietoteoksia että kaunokirjallisuuutta.

– Yksi esimerkki kaunokirjallisuudesta on japanilaisen Junichiro TanizakinAvain-teos. Me teimme Madventuresin kanssa paljon juttuja seksuaalisuudesta, ja kuten monet tietävät, Japanissa on monia fetissikulttuureja, joita Suomessa ei ole. Seksuaalisuus on esimerkiksi animessa ja sarjakuvissa esillä aivan eri tavalla kuin Suomessa. Seksuaalisuus on siellä myös aika tukahduttua, ja tämä Avain-teos pohtii juuri tätä asiaa, Rantala avaa.

Tunnettu reissaaja tuumii, että yksi erinomainen matkusteluun liittyvä asia on mahdollisuus saada uutta perspektiiviä Suomeen. Kaukana ollessa näkee tarkemmin. Tällöin Rantala lukee mielellään myös Suomea käsitteleviä tietokirjoja. Rantala antaa esimerkeiksi hyvistä tietokirjoista Elina Lappalaisen Tieto-Finlandialla palkitun Syötäväksi kasvatetut -teoksen ja historian professori Markku KuismanSuomen poliittisen taloushistorian.

– Hän on todella taitava kynäniekkä, joka yhdistää historian ja talouden. Hän osaa kertoa taloudesta mitään tietämättömillekin, että mikä vaikutti mihin, Rantala pohtii.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä Rantala esittelee Hunter S. Thompsonin teoksen Suuri hainmetsästys.

– Tämä on merkittävä kokoelma Hunter S. Thompsonin mielenkiintoisia artikkeleita, otteita romaaneista ja niin edelleen. Gonzo-journalisti sanoi itse näin: Paraskaan journalismi ei pysty kertomaan asioita niin tarkasti kuin fiktio. Sen takia hän käyttää paljon fiktion keinoja ja kyseenalaistaa kaiken. Erittäin kovaa kamaa, Rantala päättää ja kertoo Hunter S. Thompsonin olleen suuri vaikuttaja Madventuresille.

Kirjapiiri AVAlla lauantaisin klo 17.30. Uusinnat maanantaisin klo 23.00.

(MTV Lifestyle)

Lue myös:

    Uusimmat