Mainos

Macron mahdottomassa paikassa – kampanjaa horjuttavaa tietomurtoa ei saa enää kommentoida

Ranskassa presidenttiehdokas Emmanuel Macronin kampanja on mahdottomassa välikädessä viimeöisen tietovuodon vuoksi.

Vuoto tuli juuri ennen vuorokauden vaihtumista ja kampanjoinnin päättymistä. Kaikenlainen kampanjointi on nyt huomisiin vaaleihin asti kielletty, joten kampanjaväen on vaikea ellei mahdoton kommentoida julkitulleita asiakirjoja ja niiden sisältöä.

Ranskalainen Liberation-lehti summaa otsikossaan sen mitä asiasta ajatellaan: että vuodossa on kyse viime hetken yrityksestä horjuttaa tasapainoa. Vaalikampanjaa on käyty kiihkeissä tunnelmissa. Sunnuntaina käytävällä vaalin toisella kierroksella keskustalainen sitoutumaton Macron kohtaa äärioikeiston Marine Le Penin.

Macronin kampanja ehti antaa vuodosta lausunnon, jonka mukaan kampanjan sisäisiä asiakirjoja, sähköposteja ja kirjanpitoa oli vuodettu nettiin.

– En Marche -liike on joutunut massiivisen ja suunnitelmallisen hakkerointihyökkäyksen uhriksi, minkä seurauksena illalla sosiaaliseen mediaan levisi sisäistä tietoa, kuten sähköposteja, kirjanpitoa, asiakirjoja, ja sopimuksia.

Kampanjan lausunnon mukaan kaikki vuodetut asiakirjat ovat laillisia ja todistavat kampanjan toimineen normaalisti. Samalla kampanjaväki varoitti, että vuodon takana olevat tahot olivat sekoittaneet väärennettyjä dokumentteja oikeiden kanssa epäilysten ja valheellisten väitteiden levittämiseksi.

Vaalikomissio varoittaa julkaisemasta

Nettiin vuodetut asiakirjat varastettiin Macronin kampanjan mukaan tietomurrossa muutama viikko sitten. Hakkeroinnin kerrotaan kohdistuneen useiden ihmisten henkilökohtaisiin ja työsähköposteihin. Tiimin mukaan Macronin En Marche on koko kampanjan ajan ollut vastaavanlaisten voimakkaiden ja toistuvien yritysten kohteena.

Vuotosivusto Wikileaks julkaisi Twitterissä linkin vuodettuihin asiakirjoihin. Sen mukaan vuoto sisältää kymmeniä tuhansia sähköposteja, valokuvia ja liitteitä 24. huhtikuuta asti. Dataa vuodossa on sivuston mukaan yhteensä yhdeksän gigaa.

Wikileaks kirjoitti Twitterissä aamuyöllä, ettei ollut vielä löytänyt tekaistuja asiakirjoja vuodon seasta.

Liberation-lehden mukaan lähdettä on tässä vaiheessa mahdoton arvioida. Asiakirjat vuosi internetiin taho, joka kutsuu itseään EMLEAKsiksi. Wikileaks on ilmoittanut, ettei varsinainen vuoto ole sen tekemä. Ranskan vaalikomissio on kehottanut mediaa pidättäytymään asiakirjojen yksityiskohtien julkaisemisesta. Julkaisemisesta voisi sen mukaan mahdollisesti seurata syytteitä. Komissio varoittaa myös, että osa asiakirjoista saattaa olla väärennöksiä.

3:04

3:14

2:26

1:48

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.