Mainos

Maatilat kypsyivät markettien halpuuttamiseen – vastaiskuna valtakunnallinen verkkokauppa

8:31

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on tehnyt vastaiskun markettien ruoan halpuuttamiselle: MTK rahoittaa ja kehittää ruoan verkkokauppaa, josta kuluttajat voivat ostaa ruokaa suoraan maatiloilta.

Kauppojen vallitsevaksi trendiksi muodostunut ruuan halpuuttaminen on MTK:n mukaan supistanut tuottajan osuutta ruuan hinnasta ja laskenut tuottajahinnat hälyttävän alas. Maatalouden kannattavuus kärsii pahasti.

– Palvelun kautta tuottajien on mahdollista ohittaa päivittäistavarakauppa näin halutessaan, sanoo MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi tiedotteessa.

Tällä hetkellä Ruokaasuomesta.fi-verkkokaupassa on mukana yli 70 maatilaa ja yli 200 tuotetta. Kaupan on määrä laajentua merkittävästi syksyn aikana.

Kukin yrittäjä vastaa itse ruokatoimituksista ja tavaran tuoreudesta. Tuottajat päättävät myös toimitustavan, joka voi vaihdella kotiinkuljetuksesta suoramyyntipaikkoihin ja Matkahuollon tai postin palveluihin.

Yleistä hintatasoa vaikea arvioida

Verkkokaupan on kehittänyt start-up yritys LähiPro Oy, jonka osakekannasta MTK:n omistuksessa oleva Viestilehdet Oy omistaa tällä hetkellä 49 prosenttia. LähiPro Oy:n toimitusjohtaja Eero Kananen sanoo MTV:n Huomenta Suomessa, että verkkokaupan osuus kasvaa jatkuvasti myös ruoan osalta, mikä on tuottajille hyvä vaihtoehto tehostaa toimintaa.

LähiPron mukaan pienten paikallisten tuottajien tuotteille on kova kysyntä, mutta kuluttaja kohtaa tuotteet liian harvoin. Tähän ratkaisuksi on kehitetty verkossa toimiva kauppa Ruokaasuomesta.fi, johon kuka tahansa tuottaja voi liittyä.

Kanasen mukaan tuottaja saa hinnoitella tuotteensa, miten haluaa. Hänen mukaansa on vielä vaikea arvioida, minkä hintaista ruoka verkkokaupassa kuluttajille yleisesti on. Tarkastellessaan hintoja itse, hän on kuitenkin huomannut, että jotkut tuotteet ovat verkossa jopa halvempia kuin marketissa.

– Jos vertaat esimerkiksi verkkokaupassa myytävää pihvikarjajauhelihaa marketin jauhelihaan, onhan se ihan eri tuote, hän myös huomauttaa.

Ihan kaikkea ei vielä saa

Vielä verkkokaupasta ei löydy ihan kaikkea, mitä marketista saa, mutta lihaa on tarjolla Kanasen mukaan jo monipuolisesti ja tuotteita tulee jatkuvasti lisää – samoin kuin tuottajia.

Kanasen mukaan tuottajia on mukana jo melko kattavasti eri puolilta Suomea myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Pohjoisin paikka on Enontekiö ja itäisin Joensuu.

– Tuottajia tulee jatkuvasti lisää. Seuraavan vuoden aikana tarjonta alkaa olla jo aika kattava.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.