Maastopalot riehuneet jo päiviä turistien suosimassa turkkilaiskohteessa – suomalainen Seppo seuraa kauhulla tilannetta: "Vihreästä Marmariksesta on tullut musta Marmaris"

3:17
Näin suomalainen Seppo Kanerva kuvaili Turkin tilannetta MTV Uutiset Livelle.

Viime keskiviikkona alkaneita maastopaloja sammutetaan Turkin eteläosissa jo kuudetta päivää. Suomalainen Seppo Kanerva on seurannut palotilannetta Marmariksen kaupungissa ja kuvailee tunnelmaa järkyttäväksi.

Uutiskanava CNN:n mukaan tähän mennessä jo ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut paloissa. Yli sata ihmistä on loukkaantunut ja useita kokonaisia kyliä on jouduttu evakuoimaan palojen alta. 

Turkin lounaisosassa, Marmariksessa Seppo Kanerva heräsi jälleen maanantaiaamuna paloja sammuttavien helikoptereiden ääneen. 

– Jo sammutetut palot ehtivät yön aikana syttyä uudelleen, koska silloin helikopterit ja lentokoneet eivät pääse tuulen ja pimeyden takia sammutustöihin.

Kanerva oleilee itse kaupungissa, jonne palot eivät ole yltäneet, mutta lähin palopaikka sijaitsee Kanervasta vain noin kilometrin päässä. 

– Maaseudulla tilanne on pahempi. Useita kyliä on palanut poroksi, ja kotieläimiä on kuollut paloissa. Kaikkialla on hyvin mustaa. 

Kanervan mukaan Marmarista kutsutaan normaalisti "vihreäksi Marmarikseksi", koska alue on niin vehreä.

– Nyt vihreästä Marmariksesta on tullut musta Marmaris.

Tiet poikki, ihmiset itkevät

Turkin televisiosta Kanerva seuraa tuoreimmat käänteet, ja kuvissa näkyy, kuinka ihmiset juoksevat paloja pakoon ja itkevät.

Kanerva kertoo, että useat tiet ovat poikki kaikille muille paitsi pelastusajoneuvoille. 

Kanerva on puhunut päivittäin muiden paikalla olevien suomalaisten ja turkkilaisten kanssa, ja ihmiset ovat hyvin järkyttyneitä.

– Ihmiset eivät voi uskoa, että tällaista tapahtuu.

Epäilyjä tuhopoltoista

Aiemmin kerroimme, että Antalyan pormestari Muhittin Böcek epäilee tulipalojen olleen tahallaan sytytettyjä. Hän perusteli epäilyksiään tahallisuudesta sillä, että tulipalot syttyivät samaan aikaan neljässä eri paikassa.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan asiasta on aloitettu tutkinta. 

Kanerva on lukenut paikallisista tiedotusvälineistä ja sosiaalisesta mediasta, että epäilyt kohdistuvat ainakin PKK:hon, Kurdistanin työväepuolueeseen.  

– Epäilys on, että palojen takana olisi radikalisoituneita nuoria, jotka kostavat Turkille. Useita epäiltyjä on otettu kiinni. 

Auttajia löytyy

Muun muassa Venäjä ja Azerbaidzan ovat lähettäneet Turkkiin sammutusvälineistöä ja -apua. Kanervan tietojen lisäksi myös Belgia ja Ukraina ovat tarjonneet ja lähettäneet paikalle apuaan.

Ihmisten evakuoinneissa apuun on tullut myösTurkin laivastoa. Laivat poimivat ihmisiä kyytiin Turuncista, joka on noin 20 kilometrin päässä Marmariksesta. 

Näiden lisäksi ihmiset yrittävät auttaa muun muassa erilaisin rahakeräyksin kodittomiksi jääneitä ihmisiä.

– Ihmiset käyvät kaupassa ostamassa tarvitseille vaatteita ja ruokatarvikkeita sekä otsalamppuja, sillä sähköthän ovat poikki ja yöllä on pimeää. 

Pääosin palot sijoittuvat rannikolle, ja moni turistikohde on joutunut palojen keskelle. Kanerva kertoo, että osa turisteista on lähtenyt pois palojen takia. 

– Puhuvat täällä siitä, oliko turistikausi nyt tässä, kun kaikki on palanut. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja