Maastohiihdon supertähdet tekevät paluun ladulle: "Jos joku pystyy voittamaan Therese Johaugin, niin jompikumpi näistä"

Maastohiihtokauden kohokohta, Tour de Ski käynnistyy tulevana viikonloppuna. Hiihtokansaa miellyttävät uutiset saatiin maanantaina, kun maailmancupin viime kaudella voittanut Norjan Ingvild Flugstad ja Ruotsin Ebba Andersson ovat mukana kiertueella. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ottaa uutiset ilolla vastaan.

Maailmancupin voittoa viime kaudella juhlinut Östberg ei ole vielä aloittanut kisakauttaan. Norjalainen oli aiemmin ilmoittanut, ettei voi vielä hiihtää terveydellisten syiden takia.

– Se, että hiihtääkö hän koko tourin riippuu ensimmäisistä kisoista, sillä hän aloittaa kautensa ja on vähän arvoitus. Hänen peruskapasiteettinsa on jo niin kova. Ei hän lähtisi hiihtämään, jos ei tuntisi olevansa kunnossa, Isometsä sanoo.

Andersson oli kärsinyt polvivammasta ja hänen ei pitänyt olla kisakunnossa vielä tämän aikana. Ruotsi oli jo nimennyt aiemmin joukkueensa, jossa Andersson ei ollut mukana. Ruotsalainen antoi kuitenkin viikonloppuna kovat näytöt, kun voitti Östersundissa kansallisen kisan lähes kahdella minuutilla. 

– Tämä osoittaa ruotsalaisilta loistavaa pelisilmää. Ei lähdetty sille linjalle, että olemme ilmoittaneet joukkueen jo kerran ja et ole mukana. Siinä tavallaan myönnettiin oma virhe, Isometsä toteaa.

– Östberg ja Johaug ovat niitä hiihtäjiä, joita olen odottanut koko talven. Jos joku pystyy voittamaan Johaugin (Therese), niin jompikumpi näistä. Se luo naisten kisaan täysin erilaisen tunnelman. Se hieman kapeahko kärki saa mukaan tulikuumat hiihtäjät sekoittamaan pakkaa. Kolmen kärjen veikkaaminen menee entistä vaikeammaksi. Kukaan ei tule pudottamaan Johaugia korkeimmalta pallilta, mutta siitä eteenpäin menee mielenkiintoiseksi, Isometsä jatkaa.

Suomi lähtee kiertueelle pienellä ryhmällä, kun mukana on vain neljä miestä ja neljä naista. Suomi olisi saanut nimetä kiertueelle 6+6 hiihtäjää. 

– Jos verrataan puhtaasti muita maita, niin Norjalla on kymmenen naista ja Ruotsilla sekä Venäjällä 7+7. Kun kyseessä on kauden pääkisa, niin sitä taustaa vasten on suppea joukkue. Meillä ei tietysti ole sitä hiihtäjämassa niin mahdottomasti. Olisin mielelläni nähnyt täydet joukkueet ja valittu vaikka nuoria hiihtäjiä hiihtämään ne 2-3 ensimmäistä kisaa. Sitä kokemusta pitää saada näille nuorille hiihtäjille, koska heitä tullaan kohta tarvitsemaan väistämättä, Isometsä sanoo.

– Se ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista. Meillä ei ole hirveästi sellaisia hiihtäjiä, jotka voisivat hiihtää tourin loppuun saakka. Se antaa tietysti huollolle mahdollisuuksia, kun ei ole niin paljon hiihtäjiä. Silloin pystytään panostamaan heihin, jotka siellä ovat, Isometsä päättää.

Maastohiihdon Tour de Ski käydään 28. joulukuuta - 5. tammikuuta. 

Lue myös:

    Uusimmat