Maasta lämpöä ja viilennystä sisätiloihin

Lämmitysjärjestelmästä päättäminen on yksi omakotirakentajan tärkeimpiä ratkaisuja. Se on myös tehtävä aivan hankkeen alkuvaiheessa. Kun energian hinta on noussut jatkuvasti, yksi tämän hetken halutuimmista lämmitysmuodoista on maalämpö yhdistettynä vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Tutustuimme erääseen sitä hyödyntävään taloon, johon valittu pumppu poikkeaa mielenkiintoisella tavalla perinteisestä maalämpöpumpusta: kyseessä on niin sanottu invertteripumppu.

"Perinteisten maalämpöpumppujen säätömahdollisuudet ovat rajoittuneet on-off -säätöön. Invertteripumppu osaa valita portaattomasti juuri sen tehon, mitä talossa tarvitaan. Siinä on invertterisäätöinen kompressori sekä kiertovesipumppu", selventää toimitusjohtaja Jussi Hirvonen (IVT Lämpöpumput Oy). "Pumppuja tarvitaan toisin sanoen vain yhden kokoisia – sillä tuotetaan neljän kilowatin taloon neljä kilowattia ja 17 kilowatin taloon 17 kilowattia. Tällä tavoin pystytään optimoimaan hyötysuhde, jolloin säästö verrattuna perinteiseen lämpöpumppuun on noin 15 %. Pumppuyksikön hankintahinta on vain hiukan korkeampi."

Kaupunkialueilla yleisin lämmönkeruutapa on porakaivo, koska vaakaputkiverkolle ei ole riittävän suurta tonttia. Kuinka paljon maalämpöpumpun hyötysuhteeseen vaikuttaa, jos keruuliuoksen lämpötila onkin +5 astetta +3 asteen asemesta?

"Sillä on vaikutusta yllättävän paljon", Hirvonen painottaa. "Yhden asteen nousu saa aikaan 5 % suuremman säästön. Vastaavasti järjestelmän toisessa päässä, missä liuos lämmitetään lämmönjakojärjestelmää varten, sama säästö saadaan aikaan 34 ja 35 asteen välillä."

Ilmanvaihtokoneen sisällä on jäähdytyspatteri tai -kenno, jonka kautta liuos kierrätetään. Talvella siitä kerätään lämpöä, kesällä sitä käytetään ilmanvaihdon viilentämiseen. Ratkaisu on viilentämiseen todella edullinen, koska kylmän liuoksen tuottamiseen ei tarvita erillisiä kompressoreita. Kun ilmanvaihtokone sijaitsee maalämpöpumpun yhteydessä, pumpun pienitehoinen kone kierrättää nesteen myös ilmanvaihtokoneen läpi.

"Kun taloon tuleva ulkoilma jäähtyy patterissa, sen sisältämä kosteus tiivistyy. Se tippuu ilmanvaihtokoneen pohjalla olevaan altaaseen, josta se johdetaan viemäriin. Sen jälkeen tämä viilennetty, kuiva tuloilma johdetaan kanavia pitkin jäähdyttämään koko taloa", kuvailee toimitusjohtaja Tatu Hartikainen (Pamon Oy). "Tavanomaisesta järjestelmästä poiketen tässä on eristettävä myös tuloilmakanavat, jotta systeemi todella pysyy viileänä eikä kanavissa pääse tapahtumaan kondensoitumista."

Koneet vievät ilmaa ulos lähes saman verran kuin koko talon normaali ilmanvaihto. Alipaineen kompensoimiseksi tuloilman määrä säätyy koneessa isolle ja poistoilman pienelle – näin saadaan tuotua jopa pölynimurin korvausilma suodatettuna ja oikean lämpöisenä. Koneessa on kolme suodatinta, jotka on puhdistettava aika ajoin: hienosuodatin puolentoista vuoden välein ja kaksi muuta suodatinta kolme tai neljä kertaa vuodessa asuinpaikan pölyisyydestä riippuen.

Lisätietoja:
Maalämpöpumppu, IVT PremiumLine X15 IVT Oy, www.ivt.fi
Ilmanvaihtolaite,Pamon Oy, www.pamon.fi

(JKA 19.10.2007)

Lue myös:

    Uusimmat