Mainos

Maasta ja lattiasta lämpöä Aira Samulinin vanhuuden kotiin

Vanhuudenkoti lämmitetään maalämmön ja vesikiertoisen lattialämmityksen avulla.

Vesikiertoinen lattialämmitys sopii matalalämpöisenä erinomaisesti maalämpöpumpulle, jonka hyötysuhde on silloin parhaimmillaan. Lämpö kerätään porakaivosta, jonka syvyys on noin 190 metriä. Tontin koon tai sijainnin salliessa siihen on muitakin keinoja, esimerkiksi maahan tai järveen upotetun putkiston avulla.

Lattialämmitys asennettiin tällä kertaa aivan perinteiseen tapaan.

Spiraaliasennusta ei nyt käytetty, vaan putket vedettiin rinnakkain – ikkunoiden alle toki tehtiin hiukan tiheämpi putkitus kuin keskilattialle. Jakotukit ovat ruostumattomasta teräksestä, mikä tietysti takaa niille pitkän iän.

Lattian valu tehtiin pumpputasoitteella, Se on vaivaton asukkaalle tai rakennuttajalle, koska sen saa aina valmiiksi tehtynä. Pumpputasoite on pientalopuolella suhteellisen uusi asia, jota joku saattaa vielä vieroksua, mutta siihen ei todellakaan ole mitään aihetta - kerrostaloissa näitä on tehty jo kolmisenkymmentä vuotta.

Lämpöä kaivosta

Betonilattiaan verrattuna pumpputasoitteella saadaan aikaan heti tasaiset lattiapinnat – se asettuu itsestään täysin tasaiseksi ja vaakasuoraksi pinnaksi. Ero on valtava verrattuna betonilattiaan, jossa lopputulos riippuu siitä, kuinka taitava lattiamies siellä on vetämässä, hiertämässä ja liippaamassa pintaa linjarillaan.

Pumpputasoite myös kuivuu olennaisesti betonilattiaa nopeammin ja on pinnoitettavissa olosuhteista riippuen jo 1 – 3 viikon kuluttua.

Kutistuminenkaan ei haittaa, sillä se tapahtuu jo ensimmäisen kahden viikon aikana ja sen jälkeen pinta on lopullisissa mitoissaan.

Lämpö kerätään kaivosta putkessa kiertävän nesteen avulla, joka johdetaan suunnilleen jääkaapin kokoiseen maalämpöpumppuun.

– Noin kaksi kolmasosaa talon tarvitsemasta lämmöstä saadaan ilmaiseksi. Maalämmön avulla tuotetaan myös lämmin käyttövesi, sanoo Thermia Partners Oy:n toimitusjohtaja Pasi Hirvijärvi.

– Huoltoa pumppu ei juuri tarvitse. Se on huoltovapaa ja pitkäikäinen.

Lämmityksen lisäksi järjestelmää voidaan käyttää ilmanvaihtojärjestelmään yhdistettynä myös talon viilennykseen – tärkeää ajatellen kesäistä tanssisalia!

Lisätietoja:

Kaivon poraus:

Max´s Brunnsborrning - Kaivonporaus Oy Ab, Tammisaari

www.maxs.fi

Lattialämmitys ja maalämpöpumppu:

Thermia Partners Oy

www.thermia.fi

Lapponia House Oy

www.lapponiahouse.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.