Tuhoisan maanvyöryn kohteeksi joutuneen Gjerdrumin pormestari surullisena MTV Uutisille: "Suurin osa infrastruktuurista on tuhoutunut, joitain toimintoja emme ehkä saa enää toimimaan"

Norjan maanvyörystä löytyi viides kuolonuhri – Gjerdrumin pormestari kertoo MTV:lle paikallisten tuntemuksista 4:00
MTV Uutiset Live: Norjan maanvyörystä löytyi viides kuolonuhri – Gjerdrumin pormestari kertoo MTV:lle paikallisten tuntemuksista

Norjan Gjerdrumissa eletään vielä pitkään poikkeusoloissa keskiviikkona tapahtuneen maanvyöryn jälkeen. Oslon lähellä sijaitsevassa kunnassa vallitsee surullinen tunnelma, kertoo puhelimitse tavoitettu kunnan pormestari Anders Østensen. 

Gjerdrumin kunnassa asuu noin 7 000 ihmistä, joten keskiviikon maanvyöry on vaikuttanut enemmän tai vähemmän jokaisen kunnan asukkaan elämään.

– Tämä on hyvin surullinen paikka nyt. Ihmiset ovat surullisia. Kukaan ei osannut odottaa tällaista, ja tämä on ollut epätodellinen kokemus meille kaikille. 

Østensen kertoo, että ihmisten auttamisen halu ja vieraanvaraisuus on ollut kaunista katsottavaa. Kunnan tehtäväksi jää Østensenin mukaan ennen kaikkea ihmisten jatkuva tiedottaminen ja pyrkimys normaalin elämän palauttamiseksi. 

– Kouluja ja päiväkoteja on suljettu, ja meidän tulee yrittää palauttaa normaali elämä, jotta lapset voisivat jälleen tuntea olonsa turvalliseksi. Tämä vie kuitenkin aikaa. 

Gjerdrumista on evakuoitu yli 1 000 ihmistä. Osa heistä majoittuu parhaillaan sukulaisten tai ystävien luona, osa saa olla evakossa hotelleissa niin pitkään, kuin on tarve.

Paluu tavalliseen voi viedä vuosia

Østensenin mukaan on vaikea arvioida, kuinka nopeasti kunnan elämä voi palata entiselleen – jos täysin milloinkaan. 

– Meillä on valtava määrä töitä tehtävänä ja tulemme tarvitsemaan apua valtiolta. Suurin osa infrastruktuurista on tuhoutunut, joten meillä on paljon uudelleenrakennettavaa.

Pormestari arvioi, että osa toiminnoista palautuu normaaleiksi viikoissa. Näin ei ole kuitenkaan kaikkien toimintojen kohdalla.

– Vanhainkotimme ja päiväkotimme sijaitsevat liian lähellä maanvyörymäaluetta, eikä niitä siksi välttämättä enää koskaan voi käyttää.

Kadonneita etsitään yhä

Lauantai-iltana maanvyöryssä kadonneita oli yhä seitsemän. Kolme kuolonuhria on löytynyt keskiviikon jälkeen. Østensen tiedostaa tilanteen vakavuuden, vaikka on yhä varovaisen toiveikas.

– Pelastusasiantuntijat ovat kertoneet, että toivoa yhä on. Olemme päättäneet kuunnella asiassa heitä, mutta tietenkin kun aikaa onnettomuudesta kuluu, mahdollisuudet löytää elonjääneitä ovat rajallisemmat.

Lue myös:

    Uusimmat