Mainos

Maanjäristys surmannut 1000 Indonesian Niasissa

Ainakin 1000 ihmistä on kuollut eilisessä maanjäristyksessä Niasin saarella Indonesiassa. Maanjäristys ei aiheuttanut pelättyjä hyökyaaltoja.

Indonesian katastrofikeskuksen tietojen mukaan eilinen maanjäristys tappoi noin tuhat ihmistä Niasin saarella Indonesiassa.

- Arvioidemme mukaan Niasilla on noin tuhat kuollutta, Acehin ja Pohjois-Sumatran katastrofikeskuksen edustaja Erni Ginting.

Aikaisemmin maan varapresidentti Jussuf Kalla arveli, että Niasissa voisi olla jopa 2000 kuolonuhria.

Varmistettuja kuolemantapauksia viranomaiset ovat rekisteröineet toistaiseksi 400, joista 300 Niasin ja 100 Simeuluen saarella.

Viranomaisten mukaan avustustöitä on vaikeuttanut huono sää. Näkyvyys on vain muutamia satoja metrejä, joten helikoptereilla on vaikeuksia päästä Niasin saarelle.

Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan ensimmäiset avustuslennot ovat jo matkalla Niasin saarelle. Saaren kaupungeista ja kylistä ovat tuhoutuneet ainakin saaren tärkein kaupunki Gunungsitol sekä saaren eteläosassa sijaitseva Teluk Dalam.

Sumatran saarta vavisutti tiistaina kaksi noin 5,7 richterin jälkijäristystä.

Kaksi kadonnutta ruotsalaista löydettiin

Kaksi neljästä maanjäristyksen jäljiltä Indonesiassa kateissa olevista ruotsalaisesta on löydetty. Ruotsin ulkoministeriön mukaan kaksikko on ilmoittanut omaisilleen, että he ovat kunnossa.

Sen sijaan ulkoministeriö ei tiistaina aamupäivän aikana ollut saanut mitään tietoa kahdesta muusta ruotsalaisesta, joiden uskotaan matkustaneen lainelautailijoiden suosimaan Niasiin surffaamaan.

Ruotsalaisten kohtalon selvittäminen on vaikeaa, koska viranomaisiin, hotelleihin ja saarelle ylipäänsä on erittäin vaikea saada yhteyttä. Viestintäyhteydet ovat poikki tai toimivat erittäin huonosti.

Järistyksen voimakkuus 8,7 richteriä

Kaakkois-Aasiassa eilisiltana kello 19 Suomen aikaa sattuneen maanjäristyksen nostattama tsunamiuhka on aiheuttanut paniikkia Intian valtameren rantavaltioissa, joissa tapaninpäivän hyökyaaltokatastrofi surmasi lähes 300 000 ihmistä.

Sumatran saaren eteläpuolella Indonesiassa sattuneen järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 8,7 richteriä. Monet Kaakkois-Aasian maat antoivat järistyksen tapahduttua hyökyaaltovaroituksia, mutta peruivat ne myöhemmin. Maanjäristys ei aiheuttanut pelättyjä hyökyaaltoja.

Tapaninpäivänä tuhoisat hyökyaallot nostattaneen järistyksen vomakkuus oli 9,0 richteriä.

Tyynenmeren tsunamivaroituskeskus antoi järistyksen jälkeen varoituksen siitä, että tuhannen kilometrin säteellä järistyspaikasta olisi varauduttava tsunameihin. Se kehotti viranomaisia ryhtymään välittömästi evakuoimistoimiin rannikoilla. Keskus arvioi kuitenkin, että voimakkain energianpurkaus lähti järistyskohdasta etelään ja lounaaseen päin.

Thaimaan viranomaiset sallivat ihmisten palata koteihinsa viiden tunnin kuluttua maanjäristyksestä. Myös Sri Lankan ja Intian meteorologiset laitokset peruivat tsunamivaroituksensa myöhemmin.

Lomailu jatkui Phuketissa

Sekä paikalliset asukkaat että turistit ovat jatkaneet elämäänsä normaalisti Thaimaan Phuketissa tsunamihälytyksen jälkeen. Ihmisiä oli tänään iltapäivällä rannoilla runsaasti uimassa ja makoilemassa, ja uima-altailla oli normaali meno erilaisine kilpailuineen.

Minkäänlaista paniikkia ei ollut ilmassa, vaan lomaa jatkettiin rauhallisissa tunnelmissa. Suomen Bangkokin-suurlähetystön Phuketin yhteystoimiston päällikkö Maarit Louekari kertoi, että Phuketista ei olla suunnittelemassa evakuointeja Suomeen, koska sellaiseen ei ole tarvetta.

Matkatoimistot järjestävät haluaville mahdollisesti kotiinpaluun, mutta Louekarin tietoon ei ollut tullut yhtään tällaista tapausta.

Kolmimetrinen tsunami iski Simeuluen saareen

Ainakin kolmimetrinen hyökyaalto iskeytyi indonesialaisen Simeuluen saaren rantaan maanjäristyksen jälkeen aiheuttaen huomattavia vahinkoja, kertoi paikallinen sotilasviranomainen.

Acehin maakunnan sotilasjohtajan Endang Suwarayan mukaan Simeuluelta kantautuneiden tietojen mukaan sekä saaren satama että Sinabangin kaupungissa sijaitseva lentokenttä ovat vahingoittuneet. Sen sijaan mahdollisista kuolonuhreista ei ollut tietoa.

Simeuluen saari sijaitsee aivan Niasin saaren vieressä.

Asiantuntija: Lisää jälkijäristyksiä luvassa

Japanin meteorologian laitoksen mukaan Indonesiassa ja sen lähiseuduilla on odotettavissa lähiaikoina lisää jälkijäristyksiä. Sen mukaan nyt tapahtunut järistys oli tapaninpäivän tsunamin aiheuttaneen järistyksen jälkijäristys.

-On hyvin mahdollista, että luvassa on lisää jälkijäristyksiä, joiden voimakkuus on Richterin asteikolla noin kahdeksan, arvioi Masahiro Jamamoto laitoksen maanjäristys- ja tsunamiseurannan osastolta.

Merentutkimuslaitoksen mukaan nyt koetun maanjäristyksen jälkeen annettu tsunamivaroitus ei ollut aiheeton. Tutkija Tapani Stipan mukaan pieniä tsunamiaaltoja havaittiin muun muassa Malediiveillä ja ja Australiaan kuuluvilla Kookossaarilla.

Stipan mukaan tämän kokoinen maanjäristys aiheuttaa lähes poikkeuksetta ainakin havaittavia tsunameja. Tällä kertaa hyökyaallot olivat parinkymmenen sentin korkuisia, ja niiden jakso oli 34-46 minuuttia.

Suomalaistutkija: Jälkijäristykset voivat jatkua pitkään

Myös suomalainen erikoistutkija Matti Tarvainen Helsingin yliopiston seismologian laitokselta arvioi, että Indonesian maanjäristyksen jälkijäristyksiä voi tulla vielä pitkään.

Tarvaisen mukaan jälkijäristyksiä oli tullut aamuun mennessä jo parikymmentä, eikä niiden loppumisen ajankohtaa pysty arvioimaan.

- Niitä voi periaatteessa tulla vaikka kuinka kauan. Lisäksi on vaikea sanoa, missä on piste, josta aletaan laskea jälkijäristyksiä. Kaksi aivan lähekkäinkin tapahtuvaa järistystä voi olla kaksi erillistä pääjäristystä eikä pääjäristys ja jälkijäristys.

Isojen hyökyaaltojen syntyminen Indonesian järistyksen jälkeen olisi vaatinut suurempaa vesimassan järkkymistä järistysalueella kuin mitä nyt tapahtui.

- Repeämä ei ilmeisesti ulottunut merenpohjaan asti. Tsunami syntyy, kun maanjäristyksen keskus sijaitsee merenpohjan alla ja järistys saa vesimassan järkkymään. Tällöin vesi pyrkii palautumaan tasapainotilaan ja syntyy aalto, Tarvainen selvittää.

Thaimaa kiittelee varoitusjärjestelmää

Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra ylisti uutta hyökyaaltojen varoitusjärjestelmää, jota käytettiin eilisessä maanjäristyksessä.

-Vaikka varoitusjärjestelmämme ei ole vielä täydellinen, onnistuimme varoittamaan ihmisiä riittävän ajoissa, jotta he pystyivät hakeutumaan turvaan. Jopa 20 minuuttia merkitsee heille paljon. Tämän lisäksi ihmiset voivat nyt tuntea olonsa turvalliseksi, koska he tietävät, että hallitus seuraa tilannetta, Thaksin sanoi.

Thaimaan meteorologian laitoksen mukaan tsunamihälytys annettiin noin 35 minuuttia sen jälkeen kun laitos oli saanut tiedon järistyksestä.

-Voimme pitää eilisiltaa hyvänä harjoituksena. Tämä sujui paremmin kuin viime kerralla, vaikka emme olleet vielä testanneet uutta varoitusjärjestelmää eikä se ole täydellinen, sanoi puolestaan laitoksen johtaja Chalemchai Eg-karntrong.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Huomenta Suomen uutiset 29.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.