Maanantain F1-lehdistökatsaus: Schumi varasti show'n

Michael Schumacherin pitkän uran komeimpiin kuulunut ajosuoritus Brasilian GP:ssä vei ulkomaisissa lehdissä huomiota mestari-Alonsolta ja voittaja-Massalta.

- Schumacher ei ajanut Brasilian Grand Prix'ssa maaliin voittajana tai kahdeksatta kertaa maailmanmestarina, mutta esitti silti yhden elämänsä ajoista. Saksalainen osoitti, miksi hän on menestynein kuljettaja F1-historiassa taistelemalla klassikkoesityksen puhtaasta mutta rohkeasta ajosta. Suorituksen kruunasi suurenmoinen ohitus McLaren-Mercedeksen Kimi Räikkösestä ensimmäiseen mutkaan mentäessä vain kolme kierrosta ennen maalia. Se varasti show'n, englantilainen The Times -lehti kirjoitti.

Englantilaisen The Daily Telegraphin mukaan Schumacher lopetti upealla tavalla ohittamalla kisan lopussa hänet ensi kaudella korvaavan Räikkösen ja tekemällä sen jälkeen vielä kilpailun nopeimman kierrosajan.

- Hän lopetti taistellen. Kohtalo esti, 9. kierroksen rengasrikon muodossa, häneltä viimeisen mahdollisuuden hyökätä kohti kunniaa ja sinetöi Fernando Alonson mestaruuden. Se ei kuitenkaan pystynyt kolhimaan hänen suunnatonta taistelutahtoaan. Muut olisivat saattaneet parkkeerata autonsa nilkutettuaan varikolle viimeisellä sijalla, mutta ei tämä kaveri. Hän tuli radalle jaellen iskuja loppuun asti, The Daily Telegraph luonnehti Schumacherin taistelua.

Italialaisen La Gazzetta dello Sportin mukaan Schumacher on lunastanut paikkansa lajin kaikkien aikojen toiseksi suurimpana legendana yhdessä Ayrton Sennan kanssa, mutta 1950-luvun tähti Juan Manuel Fangio pysyy ykköslegendana.

Schumacherille satoi kiitosta myös saksalaisessa mediassa.

- Schumi jätti jäähyväiset uransa jännittävimmällä takaa-ajokisalla, otsikoi saksalainen Bild-lehti Brasilian GP-juttunsa.

Bildin mukaan Schumacher nousi rengasrikon tuoman varikkokäynnin jälkeen neljänneksi yhdellä kuusitoista vuotta kestäneen uransa parhaalla ajosuorituksella.

Bonnissa ilmestyvä General-Anzeiger totesi, että Schumacherin sisukas ajo uran viimeisessä gp-kilpailussa innosti nekin seuraamaan, jotka eivät ole millään tapaa kiinnostuneita moottoriurheilusta.

Rheinische Post -lehti Düsseldorfissa kuvaili Schumacherin menoa taianomaiseksi. Lehden mukaan Schumacher rutisti kaiken irti Ferraristaan kuin mehut sitruunasta ja ajoi kaikki tai ei mitään -kierroksia toinen toisensa perään.

Uransa lopettanutta Schumacheria ylisti myös Saksan liittokansleri Angela Merkel. Merkelin mukaan Schumacher toi ripauksen nerokkuutta rata-autoiluun.

- Olet samalla listalla Saksan urheilun suurnimien Max Schmelingin, Fritz Walterin, Franz Beckenbauerin, Boris Beckerin ja Steffi Grafin kanssa, Merkel totesi Bild-lehdessä.

Espanjalainen Marca-lehti näki Schumin eläkkeelle vetäytymisen taustalla Alonson vahvan suorituskyvyn.

- Alonso sai Sao Paulossa tililleen muutakin kuin toisen mestaruutensa. Hänet muistetaan mestarina, joka vei kaikkien aikojen parhaan kuljettajan eläkkeelle.

Toinen espanjalaislehti El Mundo -lehti nosti Alonson mestaruushumun keskellä Schumia jalustalle.

- Schumacher järjesti läksiäisikseen mahtavan show'n. Hän jätti itsestään ansaitsemansa kuvan: mestariksi yltääkseen on voitettava paras.

Espanjalainen AS-lehti näkee tuplamestari Alonson olevan matkalla lajin suurnimien kastiin.

- Nyt espanjalainen tavoittelee, McLarenin ratissa, kolmatta noustaaksen legendojen Sennan, Piquet'n ja Laudan lukuihin.

AS korosti Alonson päihittäneen Schumacherin kahdella peräkkäisellä kaudella. Lehden mukaan Schumi saattoi niistä ensimmäisellä syyttä autoaan, mutta toisella kaudella Alonso oli musertava autonsa ollessa parhaillimmaan ja pystyi voittoon myös silloin, kun auto ei sitä enää ollut.

Brasilialaislehtien kannet täyttyivät Felipe Massan riehakkaista juhlimiskuvista. Kaikki brassilehdet muistivat mainita edellistä kotivoitosta vierähtäneen 13 vuotta.

- Massalle elämänsä voitto, otsikoi O Estado de Sao Paulo. Lehti kertoi Ayrton Sennan siskon Vivianen liikuttuneen siitä, kun Massa kunnioitti Ayrtonin muistoa matkimalla tämän tyyliä Brasilian lipun ottamisesta ohjaamoon kunniakierroksen ajaksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat