Mainos

Maakuntavaalit vaarassa siirtyä perustuslakiongelmien takia

Tammikuulle suunnitellut maakuntavaalit ovat vaarassa siirtyä, koska perustuslakivaliokunta tuskin hyväksyy sote-uudistukseen liittyvää valinnanvapautta sellaisenaan.

STT:n tietojen mukaan perustuslain tuntijat ovat valiokunnassa nostaneet esiin ainakin kaksi valinnanvapauteen liittyvää perustuslaillista ongelmaa.

Ongelmina yhtiöittäminen ja alueellinen eriarvoisuus

Suurin ongelma liittyy palveluiden yhtiöittämiseen, jolle hallituksen esitys ei anna vaihtoehtoja.

Perustuslakiasiantuntijat ovat valiokunnassa esittäneet kansanedustajille, että ongelmana on sekä julkisen tehtävän antaminen muille kuin viranomaisille että julkiselle vallalle esitetty kielto toteuttaa tehtävää ilman yhtiöittämistä. Julkinen valta tarkoittaa esimerkiksi kuntia ja maakuntia.

Toinen perustuslakivaliokunnassa esillä ollut ongelma on valinnanvapauteen liittyvä alueellinen eriarvoisuus. Käytännössä se tarkoittaa valinnanvapauden laadukasta toteutumista suurissa kaupungeissa ja heikkoja valintamahdollisuuksia haja-asutusalueilla. Osalle keskustalaisista tämän hyväksyminen on vaikeaa, vaikka se läpäisisi perustuslain seulan.

Vaalit suunnitella tammikuulle

Jos perustuslakivaliokunta ei kelpuuta hallituksen esitystä, hallitus joutuu antamaan täydentävän esityksen. Se tarkoittaisi todennäköisesti uutta lausuntokierrosta, jolloin maakuntavaalien järjestäminen menisi hyvin tiukoille. Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapauslait pitäisi hyväksyä marraskuun alkuun mennessä, jotta ensimmäiset maakuntavaalit voidaan järjestää tammikuussa samaan aikaan presidentinvaalien kanssa.

Perustuslakivaliokunta pitäytyy puheenjohtajansa Annika Lapintien (vas.) mukaan suunnitelmassa, jonka mukaan mietintö valmistuu juhannuksen jälkeisellä viikolla. Perustuslakivaliokunta kokoontuu suunnitelmansa mukaan kesäkuun loppuun asti jokaisena arkipäivänä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja