Mainos

Maakuntalehdet: Kuntaesitys on tehty viivain kädessä ilman ymmärrystä

Soittokierros Suomen maakuntien näköalapaikoille eli maakuntalehtien päätoimittajille paljastaa, kuinka hallituksen eilen julkistama kuntesitys jakaa suomalaiset kahtia.

– Täällä ollaan tyrmistyneitä siihen, että näinkö isoja kuntia tähän maahan halutaan! Tuntuu siltä, että ehdotus on tehty kirjoituspöydän ääressä viivain kädessä ilman ymmärrystä. Kärjistetysti voi sanoa, että jos Keski-Suomen kunnista halutaan elinvoimaisia, niin täällä pitäisi olla vain yksi kunta, sanoo Pekka Mervola Jyväskylästä.

Pekka Mervola on Keskisuomalaisen päätoimittaja. Mervolan mukaan tyrmistyneistä ensireaktioista huolimatta lukijapalaute Keski-Suomen kuntien yhdistämisestä on ollut epäuskoista.

– Ei täällä uskota, että hallituksen suunnitelmat voisivat sellaisenaan toteutua. Ainoa hyvä asia tässä esityksessä on se, että kunta-asioista keskustellaan, Mervola kiteyttää.

Vaasassa ilmestyvän sanomalehti Pohjalaisen päätoimittaja Kalle Heiskanen jatkaa Jyväskylän kollegansa kuittailua hallituksen virkamiestyöryhmän piirroksille.

– Kyseessä on karttaharjoitus. En usko, että esitys toteutuu ainakaan sellaisenaan, Heiskanen painottaa.

"Ei tunteet enää herää samalla tavalla"

Soittokierroksen seuraavassa etapissa, Kainuussa, hallituksen esitys saa suopeamman vastaanoton.

– Kainuulle tämä on kahdeksas vuosi kuntamalli-asioiden kanssa, joten ei se täällä tunteet enää herää samalla tavalla. Esimerkiksi, kun vasta kysyimme Kainuun Sanomien verkkolehdessä, että kuinka moni hyväksyisi pakkoliitokset, niin 48 prosenttia vastasi myönteisesti, päätoimittaja Matti Piirainen kertoo Kajaanista.

Kainuun rakenteita on yritetty uudistaa hallintokokeilujen valossa jo useita vuosia, mikä Piiraisen mukaan pehmentää kuntaliitosuutisia paikallisen silmissä.

– Yhtenä isona ongelmana pidetään kuitenkin Vaalan tilannetta. Vaala sijoittuu Oulun ja Kajaanin välimaastoon, minkä vuoksi on ehdotettu jopa kunnan jakamista kahtia. Paikallisia tietenkin pelottaa se, että kuullaanko kuntalaisia vai ei, Piirainen lisää.

Pakkoliitoksille jyrkkä ei

Kainuusta puhelu siirtyy Luoteis-Lappiin, missä ilmestyvän Pohjolan Sanomien päätoimittaja Heikki Lääkkölä jatkaa Kainuun suopeampaa linjaa.

– Kemi-Tornio -seutua ajatellen hallituksen esitys on järkevä ja samantyyppinen, mistä täällä on jo aiemmin keskusteltu. Tietysti maaseutukunnat ovat huolissaan omista palveluistaan, Lääkkölä painottaa.

Lääkkölä ei kuitenkaan esityksiä sellaisenaan niele, vaan muistuttaa Lapin nykyisistä pitkistä välimatkoista kotiovelta palveluiden pariin. Kuntaliitoksien myötä ajomatkat esimerkiksi pankkiautomaatille saattavat pidentyä.

– Kuntaliitokset ovat joissain tapauksissa järkeviä, mutta pakkoliitoksia emme missään nimessä voi hyväksyä, Lääkkölä painottaa.

Itä-Suomessa ilmestyvän sanomalehti Karjalaisen päätoimittaja Pasi Koivumaa korostaa, että kuntia pitää yhdistää, mutta hallituksen julkistamassa esityksessä hän näkee paljon ongelmia.

– Kuntarakenne on vanhentunut, ja sitä pitää muuttaa kuntia yhdistämällä, mutta tämän virkamiestyöryhmän esityksen toteutumiseen en usko. Eihän esitykselle näytä olevan enemmistön tukea edes maan hallituksessa, Koivumaa painottaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.