Mainos

Emeritusprofessori arvioi Trumpin möläytystä USA:n ydinaseista: "Toimittaja ehkä tiesi jotain, mitä Trump ei olisi halunnut hänen tietävän"

13:59
Presidentti Donald Trump paljasti, että Yhdysvalloilla on ydinaseita Turkissa – tällainen merkitys möläytyksellä on

Presidentti Trumpin möläytys USA:n Turkkiin sijoittamista ydinaseista saattaa kiristää entisestään maiden välejä. Vaikka asia ei varsinaisesti ole olut salaisuus, ei Turkki varmasti olisi halunnut sille tällaista julkista vahvistusta, arvioi Pohjois-Amerikan politiikkaa tunteva Markku Henriksson MTV Uutisille. 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump möläytti eilen tiedotustilaisuuden aikana, että Yhdysvalloilla on ydinaseita Turkin alueella. Vaikka asia ei tullut täytenä yllätyksenä maailmalle, voi möläytys kiristää välejä Turkkiin entisestään.

– Turkissa on jopa 50 ydinasetta Incirlikin ilmavoimien tukikohdassa. Kuinka varmoja olette, että ne ovat turvassa? toimittaja kysyi Trumpilta eilisessä tiedotustilaisuudessa.

Trump ei suoraan sanonut, että ydinaseet ovat tukikohdassa, mutta hänen vastauksensa paljasti paljon.

– Olemme varmoja, että ne ovat turvassa. Meillä on siellä mahtava ilmavoimien tukikohta. Se on suuri ja voimakas tukikohta, Trump sanoi.

Tieto ei ollut yllätys

Yhdysvaltain tutkimuksen emeritusprofessori Markku Henrikssonin mukaan tieto ei sinänsä ollut yllätys.

Jo 1960-luvun Kuuban ohjuskriisin aikaan neuvottelupöydällä oli vaatimus, jonka mukaan Yhdysvallat vetäisi aseitaan pois Turkista, jos Neuvostoliitto lopettaa ohjusasemien rakentamisen Kuubaan.

Aseiden pitäminen Turkissa ei siis ole uusi asia, mutta Henriksson ei usko Trumpin sanoneen sitä tarkoituksella. Yleensä presidentti nauttii median pyörittämisestä ja haluaa olla niskan päällä tietämällä enemmän kuin toimittaja. 

– Mutta tässä tapauksessa toimittaja ehkä tiesi jotain, mitä Trump ei olisi halunnut hänen tietävän, Henriksson pohtii. 

Erdoğan ei välttämättä olisi halunnut asiaa julki

Henrikssonin mukaan kiinnostavaa on Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin reaktio. Turkin ja Yhdysvaltojen välit ovat kiristyneet viime aikoina, kun Turkki aloitti hyökkäyksen Pohjois-Syyrian kurdialueille Yhdysvaltojen vedettyään joukkonsa alueelta. 

Henriksson ei usko Trumpin möläytyksen ainakaan parantavan välejä.

– Erdoğan on ikään kuin pullistellut Turkin asevoimilla, ja nyt käykin ilmi, että todella kovan tason arsenaalia on Yhdysvaltojen taholta hänen maansa alueella. Ei se välttämättä ole sellainen tieto, jonka hän olisi halunnut julkisuuteen.

Katso Yhdysvaltain tutkimuksen emeritusprofessori  Markku Henrikssonin haastattelu MTV Uutiset Livessä kokonaisuudessaan jutun alussa olevalta videolta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja