Maailman vanhin urosgorilla menehtyi 61-vuotiaana – sairasti koronan viime vuonna

Gorilla matkii hoitajaansa 0:54
Katso video: Gorillat tunnetaan varsin älykkäinä eläiminä. Videolla gorilla matkii taitavasti eläintarhan työntekijän liikkeitä.

Yhdysvaltalaisessa eläintarhassa elänyt maailman vanhin urosgorilla on menehtynyt 61-vuotiaana. Tapauksesta uutisoivat muun muassa CNN ja NBC.

Zoo Atlanta -eläintarha tiedotti rakastetun Ozzie-gorillan menehtymisestä tiistaina.

Lähes 160-kiloisen lännengorillan kuolinsyy ei ole vielä tiedossa. Ozzien vointi oli kuitenkin heikentynyt nopeasti vuorokauden aikana.

Gorilla oli saanut hoitoa muun muassa kasvojen turvotukseen, jonka lisäksi sillä oli vaikeuksia syödä ja juoda.

Ozzie oli yksi Atlantan eläintarhan 13:sta gorillasta, joilla todettiin koronatartunta viime vuonna.

Viranomaiset olettivat tuolloin, että eläimet saivat koronatartunnan eläintarhan oireettomalta ja suojapuvulla varustetulta työntekijältä. Hoitajalla oli niin ikään täysi rokotussarja.

Eläintarhan mukaan Georgian yliopiston eläinlääketieteellinen korkeakoulu suorittaa gorillan ruumiinavauksen, josta saadut tiedot julkaistaan myöhemmin.

– Tämä on suuri menetys Atlantan eläintarhalle. Vaikka tiesimme tämän päivän joskus koittavan, tieto väistämättömästä ei helpota surua, jonka legendan menettäminen aiheuttaa, eläintarhan toimitusjohtaja Raymond King toteaa.

Loistava isä

Ozzie saapui Atlantan eläintarhaan vuonna 1988. Gorilla oli yhteensä 12 poikasen isä, josta roolista Ozzie selvisi eläintarhan mukaan kunnialla.

Ozzien kerrotaan pitäneen erityisesti appelsiineista sekä kaalista, mutta lujaa soivan musiikin ystävä gorillavanhus ei ollut.

Maailman tiettävästi vanhimman gorillan Fatoun 64-vuotissyntympäiviä juhlittiin viime vuonna Berliinin eläintarhassa. Louisvillen eläintarhassa elävä Helen täytti puolestaan 63 vuotta tämän vuoden ensimmäisenä päivänä.

Ozzie oli siis eläessään maailman kolmanneksi vanhin.

Erittäin uhanalaiset lännengorillat elävät luonnossa keskisen Afrikan sademetsissä. 

Kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n mukaan gorillakanta on romahtanut 60 prosenttia sairauksien ja salametsästyksen takia viimeisten 20–25 vuoden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat