Maailman suurin jäävuori liikkeellä: Uhkaa nyt pientä saarta keskellä merta

Maailman suurin jäävuori, A23a on liikkeellä. 

Noin 4000 neliökilometrin kokoinen ja 400 metriä paksu möhkäle lohkesi Etelämantereesta alun perin 37 vuotta sitten. Se pysytteli kuitenkin vuosikymmenten ajan paikoillaan eräänlaisena jääsaarena, sillä se oli kiinni merenpojassa. 

BBC uutisoi, että sulamisen myötä pohjan ote kuitenkin kirposi ja viime vuonna jäävuori lähti ajelehtimaan Weddellinmerta pitkin tuulten ja merivirtojen vauhdittamana.

Valtavan jäämassan uskotaan etenevän "jäävuorten kujaksi" nimettyä reittiä matkallaan kohti eteläistä Atlanttia. Ennen kuin jäävuori lopulta sulaa, sen pelätään aiheuttavan haasteita matkallaan. 

A23a saattaa nimittäin jäädä kiinni Etelä-Georgian ja Eteläisten Sandwichsaarien lähellä olevaan matalikkoon. Valtavan jäävuoren törmäys matalikolle saattaisi aiheuttaa ongelmia alueen miljoonille hylkeille, pingviineille ja muille merilinnuille, jotka lisääntyvät saarella. Jäämassa saattaisi estää eläimien normaalia ravinnon hankintaa, mikä puolestaan hankaloittaisi poikasten ruokintaa.

Asiassa on myös valoisampi puoli, sillä jäävuoret vapauttavat sulaessaan mineraaleja mereen. Nämä mineraalit puolestaan toimivat ravinteina meren eliöille.

Lue myös:

    Uusimmat