Mainos

Maailman suurimpiin lukeutuva jäävuori irtoamassa – voi päätyä Etelä-Amerikkaan asti

Yksi suurimmista koskaan mitatuista jäävuorista on irtoamassa Etelänapamantereella.

Vain 20 kilometrin jääkannas pitelee kiinni valtavaa, satojen metrien paksuista jäävuorta niin sanotussa Larsenin jäähyllyssä Weddellinmeren luoteisosassa Antarktiksen niemimaan itärannikolla. Kannas lyheni yllättäen loppuvuodesta kun kuusi vuotta murtumassa ollut railo eteni nopeasti. Railolla on pituutta yli 80 kilometriä.

– Ihmettelen, ellei se irtoa ihan lähikuukausina, sanoo brittiläisprofessori ja Midas-projektin jäätutkija Adrian Luckman BBC:lle.

Jäävuori on pinta-alaltaan 5000 neliökilometriä eli runsaat puolet Uudenmaan maakunnan pinta-alasta. Se olisi kolmas lohkeaminen Larsenin jäähyllystä: ensimmäinen, niin sanottu Larsen A irtosi vuonna 1995 ja Larsen B puolestaan vuonna 2002.

– Larsen B hajosi muruiksi kuin vanha tuulilasi ja hävisi viikossa, muistaa jäätutkija Andrew Fleming.

Larsen B:n irtoamista edelsi samanlainen railon muodostuminen kuin nyt on käynnissä.

Jäävuorten irtoaminen on luonnonilmiö, mutta ilmaston lämpeneminen voi nopeuttaa sitä. Viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin, kun Tyynestämerestä lämpöä irrottanut El Nino -ilmiö yhdistyi ilmastonmuutokseen.

Nyt irtoamassa olevan jäämassan luonne on vielä arvoitus. Etelänapamantereen jäätiköistä irtoavat jäävuoret jäävät yleensä pyörimään lähialueille mutta voivat myös matkata Etelä-Amerikan rannikoille asti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.