Maailman kärkiheittäjän valmentaja valmentaa myös Ilvestä

Joskus valmentajan elämässä käy niin kuin elokuvissa. Harjoituksiin kävelee veret seisauttava lahjakkuus.

Esimerkiksi sellainen kuin egyptiläinen Ihab Abdelrahman, joka heitti keväällä Shanghaissa keihästä 89,21.

Hymynkare kiirii vieläkin valmentaja Petteri Piirosen kasvoille hänen muistellessaan, kuinka kohtasi raamikkaan egyptiläisen Kuortaneen urheiluhallissa vuonna 2008. Abdelrahman oli tuolloin Kansainvälisen yleisurheiluliiton maksamalla treenileirillä.

- Katselin ensin, kuinka jaloistaan äärimmäisen kömpelö kaveri yritti loikkia onnettomilla, rikkinäisillä kengillä. Vähän myöhemmin olin mukana, kun suomalaiset heittivät pressuun kahden kilon kuulaa. Seinään oli matkaa 30 metriä, ja pojat heittelivät siinä 28-29 metriä. Ihab kysyi, saisiko hän kokeilla. Emmin vähän, mutta annoin kuulan, ja sanoin, että ota varovasti. Ihab otti ja pyyhkäisi kuulan seinään ja korkealle, Piironen muistaa.

- Sen jälkeen oli aika selvää, että tällä pojalla on todella kova käsi.

Tuosta kuuden vuoden takaisesta hetkestä sukeutui valmennusyhteistyö. Se toimi yhtä Kuortaneen leiriä lukuun ottamatta sosiaalisen median kautta, kunnes Abdelrahman tuli viime syksynä Kuortaneelle ja oli kevään Etelä-Afrikan-leiri mukaan lukien Piirosen valvonnassa käytännössä läpi harjoituskauden. Yhteistyö poiki maailmantilaston kärkituloksen, ja lisää on luvassa.

- On varmaa, että 89 metriä ei ole hänen rajansa, Piironen sanoo.

Ilves-pesti monipuolistaa työkalupakkia

Abdelrahmanin, 25, eteenpäin vieminen on yksi aihioista, joita Piironen työstää. Tulevan kauden hän puurtaa Ilveksen jääkiekkoliigaryhmän kokopäivätoimisena fysiikkavalmentajana. Hän veti Ilveksen fyysistä harjoittelua jo viime kaudella, mutta Kuortaneen urheilulukion valmennustyön ohessa.

Ilves-pestin ja Abdelrahmanin valmentamisen ohella Piironen tekee ohjelmat ja ohjaa sähköpostilla liikkuvien videoiden avulla kenialaisen MM-nelosen Julius Yegon harjoittelua. Lajivalmennuksen konsulttina Piironen toimii myös ruotsalaiselle MM-finalisti Sofi Flinckille.

Kotimaassa Piirosen opeilla harjoittelevat Teemu Wirkkala sekä 80 metrin rajaa lähestyvät Sami Peltomäki ja Toni Kuusela.

- On tähän tullut mukaan omaakin juttua, mutta keihäänheittovalmennuksen perusasiat minä opin Karilta, Piironen viittaa oppi-isäänsä, Suomen urheiluliiton lajivalmentaja Kari Ihalaiseen.

Harjoituksissa valmentaja on pomo

Nykytöissään Piironen, 37, hyödyntää monipuolista urheilutaustaansa. Hän pelasi nuorena jääkiekkoa Imatran Ketterässä, vihkiytyi pesäpallon saloihin ennen kuin tarttui keihääseen ja tuli sitten pikajuoksijaystävänsä Kim Leschin kanssa Kuortaneelle urheilulukioon.

Piirosen mukaan yksilö- ja joukkueurheilijoiden valmentaminen monipuolistaa työkalupakkia.

- Urheilijan persoonan käsittely on jääkiekossa isommassa roolissa kuin yksilöurheilussa. On henkistä valmennusta, unitutkimusta ja kiinnitetään huomiota suoritukseen vaikuttaviin asioihin. Sitä voisi tuoda enemmän myös yksilöurheiluun.

Ilveksen jääkiekkoilijoilla ja Piirosen ulkomaisilla valmennettavilla on valmentajan mukaan yhteistä se, että tehdään mitä valmentaja pyytää.

- Välillä tuntuu, että suomalaiset urheilijat ovat niin valveutuneita, että he pystyvät tekemään muutoksia ohjelmaan treenin aikana. Harjoitusten jälkeen voi keskustella, analysoida, mutta kun harjoitellaan, valmentaja on pomo, Piironen linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat