Maailman arvostetuin ja väärennetyin viulu

Italialainen Antonio Stradivari 1644-1737 rakensi poikiensa kanssa yli tuhat viulua ja muuta jousisoitinta. Niistä on säilynyt noin 540 viulua, 12 alttoviulua ja 50 selloa. Ensimmäisen viulunsa Stradivari signeerasi vuonna 1665 ja viimeisen kuolinvuonnaan.

Stradivarin tuotannon huippukausi osui vuosille 1700-1720. Aitojen stradivariusten tarkkaa määrää on vaikea arvioida, koska soittimia on väärennetty paljon. Aidoista tai sellaisiksi uskotuista viuluista maksetaan miljoonia euroja. Niinpä yksittäisillä muusikoilla ei enää ole varaa ostaa stradivariusta.

Apuun tulevat pankkien taidesäätiöt, joiden kokoelmiin kuuluu huippuviuluja. Esimerkiksi OKO:n soitin luovutetaan viulistin käyttöön määräajaksi. Nyt viulu on 23-vuotiaalla Pietari Inkisellä. Hän kiittää stardivariuksen soinnin kirkkautta. Mutta viulullakin on erilaisia päiviä. Inkisen korvaan sen ääni on talvella erilainen kuin kesällä. Miksi stradivarius sitten soi niin kauniisti?

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan syynä on kylmyys. Viulut tehtiin alppikuusesta. Poikkeuksellisen kylmät pakkastalvet vuosina 1645-1717 kasvattivat puista tiheäsyisiä, kovia ja sitkeitä. Puuaines oli ihanteellista soitinten rakentamiseen.

Stradivariuksen ääni säihkyy tänään 5.2. Helsingin kaupunginorkesterin juhlakonsertissa Finlandia-talossa. Pietari Inkinen soittaa Sibeliuksen viulukonserton. Sen kantaesityksestä on kulunut tasan sata vuotta.

Lähteet: Otavan iso musiikkitietosanakirja, Suomen Kuvalehti 5/04.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat