Maailmaa valloittavalle blueskitaristi Erja Lyytiselle elämä on ollut opettaja: "Itseään vastaan ei pidä toimia"

Erja Lyytinen niittää mainetta ja tunnustuksia maailmalla 3:42
Mitä blueskitaristi Erja Lyytinen miettii saavutuksistaan?

Blueskitaristi Erja Lyytisellä riittää nyt kysyntää, kun hänet valittiin arvostetun Total Guitar -lehden äänestyksessä maailman toiseksi parhaaksi kitaristiksi. Lyytisen mielestä äänestystulos osoittaa, ettei musiikkimaailma ole enää pelkästään miesten varassa.

– Sopivatko nämä korvakorut yhtään? muusikko Erja Lyytinen kysyy sulkokoruistaan ennen haastattelua.

Alkamaisillaan on hänen ensimmäinen konserttinsa sitten maaliskuun, kun hän joutui keskeyttämään Blueskuningatar-kiertueensa koronavirustilanteen vuoksi.

Musiikkilehden äänestyksessä ensimmäiselle sijalle sijoittui Alice Cooperin bändissä soittava Nita Strauss. Musiikkimaailman vanhentuneet sukupuolinormit ovat hiljalleen tulossa tiensä päähän. 

– Minusta on hienoa, että se jaottelu mies- ja naiskitaristeista alkaa haihtua, ja puhutaankin vaan kitaristeista, Lyytinen tuumii.

Uransa alkuvaiheessa tytöttelyä kuullut muusikko sanookin, että paras tapa laittaa jauhot suuhun on soittaa muita paremmin.

– Omaa itseään täytyy aina kuunnella ja luottaa siihen omaan intuitioon. Itseään vastaan ei pidä toimia.

Elämä opetti muusikkoa

Lyytinen aloitti musiikkiopintonsa 7-vuotiaana Kuopion konservatoriossa, tosin tuolloin kitaran sijaan soitin oli vielä viulu. Teini-iässä muusikkoisänsä kitara herätti Lyytisen mielenkiinnon.

– Koulussa harjoittelin kilttinä tyttönä, mitä siellä silloin opetettiin, mutta parhaiten olen oppinut soittamaan tien päällä. Kyllä tässä aika pitkä tie on kuljettu, että se oma ääni on muovautunut.

Uran aikana vastaan on tullut myös niitä hetkiä, jolloin luotto on ollut koetuksella.

– 2000-luvun alkupuolella oli sellainen hetki, jolloin olisin halunnut soittaa paljon enemmän keikoilla, mutta ei ollut varaa tehdä niin. Sitten eräs kaverini totesi minulle, ettet nyt Erja saa luovuttaa.

Maailmanvalloitus saikin alkunsa yhden tapaamisen myötä.

– Tapasin saksalaisen Thomas Rufin, joka edusti Ruf Recordsia. Pian huomasin olevani Mississipissä Yhdysvalloissa äänittämässä ensimmäistä kansainvälistä albumiani, Lyytinen naurahtaa.

Muusikko erosi aviomiehestään, Davide Florenosta, 17 yhteisen vuoden jälkeen. Ero näkyi myös omassa tuotannossa.

Stolen Hearts -albumissani on paljon eron kipupisteitä. On jännä huomata, miten tuskan kautta voi voimaantua. Ero opetti itselleni, että kaikesta voi selviytyä, kitaristi pohtii.

Rohkea heittäytyjä valmiina tulevaan

Suomalaiset saattavat muistaa Lyytisen Tähdet, tähdet -sarjasta, johon hän osallistui kolme vuotta sitten. Blueskitaristi tulkitsi vahvasti vuoden 2007 euroviisujen voittokappaleen Molitvan.

– Nautin, kun pääsin Tähdet, tähdet -sarjassa laulamaan eri genren biisejä. Sieltä tarttui mukaan uusia juttuja omaan lavaesiintymiseen.

– Saa kyllä jatkossakin pyytää mukaan tuollaisiin ohjelmiin, Lyytinen vinkkaa.

Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailussa vuonna 2012 Lyytinen kilpaili yhdessä tanssija Markku Hyvärisen kanssa. Pari putosi neljäntenä ulos ja voiton nappasi itselleen koomikkona tunnettu Krisse Salminen.

– Täytyy kyllä myöntää, etten ole ohjelman jälkeen kyllä tanssinut, Lyytinen naurahtaa.

Muusikko arvelee saaneensa heittäytymiskyvyn kasvatuksen tuloksena. Vanhemmat ovat aina luottaneet häneen. Ei ihmekään, että Lyytinen sanookin arvostavansa juuri heidän mielipiteitään.

– He kannustavat minua ja ovat suopeita kaikkeen mitä teen. Se on ollut voimavara, johon olen saanut nojata.

Lue myös:

    Uusimmat